- Nezavisnost RS-a hoću da vidim za života. Јa ću to gledati sigurno. Procesi se ubrzavaju i ovo što se dešava u Sarajevu, govori da muslimanski politički zahtjevi nisu više tako bjanko rješivi. Neki drugi prodiru i oni će da dovedu do neke nove strukture - rekao je Dodik.

Govoreći o protestima ispred OHR-a povodom namjere visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH, Dodik je ponovio kako Schmidt nije priznat u Vijeću sigurnosti UN-a i rekao su Bošnjaci smatrali da će dobiti nekoga ko će isključivo djelovati negativno prema RS-u, što je, kako dodaje, visoki predstavnik i činio u prethodnom periodu.

Dodik je istakao kako je protiv nametanja bilo kakvog rješenja, te naveo da je to "samo još jedna kamuflaža".

- Kako god to bilo, pa taman da je to odluka koja i nama odgovara, ja bih rekao da to nije prihvatljivo jer kada bih to uradio, pogazio bih sve što smo ranije pričali. Ako ćemo pričati o vladavini prava, onda je sve jasno. On nema pravo da to radi i nije legitiman da to čini svidjelo se to ili ne Bošnjacima, Hrvatima, ovima ili onima. BiH ne može da preživi ukoliko ne bude našla svoj način opstanka dogovorom tri konstitutivna naroda. Bošnjaci su nasjeli na priču o građanštini, ali prije toga, morate da uvažite identitete kao što mi prihvatamo bošnjački nacionalni identitet, onda je sasvim logično da se prihvati i naš. Na kraju, u ovoj zemlji postoji Ustav i njega treba poštovati dok god on postoji, a ne kršiti ga putem ulice - rekao je Dodik.

Na pitanje da li su popustili pritisci međunarodne zajednice Dodik se osvrnuo na dolazak stranih vojnika i rekao da ih neće ovdje te da BiH ne treba nikakva oružana sila. 

- Ima nekih koji hoće, ja neću strane vojnike ovdje. Da bi došli ovdje, potrebno je da se i ja usaglasim sa tim. Ovdje ne treba nikakva oružana sila. Potrebno je sjesti i reći šta čini zadovoljne Hrvate, Bošnjake, ali šta je to šta nas čini zadovoljnim, a ne da se dodvoravamo nekim vladama. U pravilu, sve te vlade su nestabilne. Mi u RS-u imamo stabilniju Vladu nego što ima Austrija, Njemačka, Velika Britanija koja je već izgubila vladu i Italija koja gubi. S druge strane, u FBiH ne mogu se dogovoriti unazad osam godina da se prilagode izbornom rezultatu, čime su devastirali izbornu volju i jednog i drugog naroda. Mi bismo trebali da nađemo neki dogovor - izjavio je Dodik.

On je rekao i da je otišao kod predsjednika Rusije Vladimira Putina iz svog zdravog razuma i najavio je da će ići ponovo u septembru.

Govoreći o predstojećim Općim izborima, na kojima se kandidaovao za predsjednika RS-a, Dodik je podsjetio da je do sada 12 puta pobijedio i vjeruje da će ponovo.

- Oni koji se zbog toga ljute i dalje će biti ljuti i tu vam je sve jasno - poručio je Dodik, piše Una TV.