open-navfaktor-logo
search
Dizanje tenzija
Dodik i dalje izaziva: 2019. najavljivao oblačenje uniformi, danas mobilizaciju "vojske RS-a"
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je danas svim pripadnicima Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) 12. maj - Dan Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka OSBiH i Dan vojske Republike Srpske.
12.05.2021. u 14:48
get url
text

- Vojska Republike Srpske je ostvarila sve svoje ciljeve, branila svoj narod, uporno joj pokušavaju pripisati antiratna i antizakonska postupanja. Ona je bila časna i ostavila je slobodu svom narodu - izjavio je Dodik na obilježavanju godišnjice.

- Veoma brzo je moguće ponovo mobilizovati vojsku RS-a - dodao je.

Kako je kazao, na sceni je "arogancija međunarodne zajednice, po pitanjima Republike Srpske", govoreći da se "RS ne da stolica u Ujedinjenim nacijama".

- Možda nam i ne treba stolica u UN, ali nam treba priznanje. Samo čekamo trenutak kada ćemo to ostvariti - naveo je Dodik.

I prije dvije godine, na današnji dan Dodik je davao slične izjave. 

Izjavio je da je bila greška odluka o ukidanju Vojske RS-a, a "pod pritiskom međunarodnog faktora za formiranje Oružanih snaga BiH".

Zatražio je tada od komande tog puka da na sljedećem obilježavanju više od polovine stroja bude obučeno u uniforme bivše Vojske RS-a "jer je to njihov dan".

- Nabavit ćemo uniforme vojske RS-a, ove svečane, ali imaju i ove ratne. Više od polovine onog stroja bit će obučeno u uniforme vojske RS-a, a jedan dio bit će obučen u uniforme Trećeg pješadijskog RS puka, da se vidi kontinuitet i to ja ne mislim da bi mogao da bude problem. Ukoliko bude problem, mi ćemo dan vojske u ovom kapacitetu naći destinaciju gdje hoće, ali ovo je naša kasarna - kazao je Dodik.

Ova njegova izjava podigla je tada priličnu prašinu i izazvala burne reakcije. Desetak dana poslije, na sastanku sa tadašnjim komandantom EUFOR-a Martinom Dorferom, pravdao se kako inicijativa da "pripadnici Trećeg pješadijskog puka nose svečane uniforme Vojske Republike Srpske predstavlja samo čin baštinjenja tradicije vojske tog entiteta, te da tu nema namjere da se iko provocira i da se tenzije oko toga dižu bespotrebno". 

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić podnio je tada krivičnu prijavu protiv Dodika Tužilaštvu BiH zbog ovih njegovih izjava, no ni do danas se ne zna šta je bilo sa njom. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.