Tvrdi da je rukovodstvo RS-a "spremno za posljedice tih zahvata".

VEZANI TEKST - Svi Dodikovi udari na Oružane snage BiH: Od neustavnog referenduma, preko pobune do ukidanja

- Mi ćemo do kraja ovog mjeseca, najkasnije u prvoj sedmici sljedećeg mjeseca, ući s obimnim dnevnim redom koji će ići za tim da se povuče saglasnost sa vojske, indirektnih poreza koji po Ustavu BiH pripadaju Republici Srpskoj, čak i granice, odnosno upravljanje granicama na prostoru Republike Srpske pripada Srpskoj, a ne BiH - izjavio je danas Dodik na skupu u Beogradu "Sloboda i samostalnost Republike Srpske".

Nastavio je pa rekao da je Visoko sudsko i tužilačko vijeće izmišljeno kao mjesto odluke i imenovanja svih sudija u BiH, te da će "vratiti ingerencije u nadležnost pravosuđa Republike Srpske".

- Onda ćemo ukinuti i zabraniti rad SIPA-e na prostoru Republike Srpske, rad OSA-e na prostoru RS-a, odbacićemo sve nametnute zakone koje je bilo koji visoki predstavnik donio u prošlosti - zaprijetio je Dodik.

Kazao je da je nekadašnji visoki predstavnik Wolfgang Petritsch nametnuo Vijeće naroda RS-a "iako to nije predviđeno ni Dejtonom ni Ustavom BiH", te da se "vidi geneza tih nametnutih odluka koja je išla za tim da se sruši RS, a vrhunac je nametnuta odluka o šumama da pripadaju BiH".

Dodik je rekao da je ta odluka o šumama "stari muslimanski zahtjev koji sluša 20 godina", ali da je njihov problem što je on, Dodik, na mjestu na kojem ih sluša.

- I onda je razgrađena Republika Srpska, preostaje još nešto malo karikatura od države. Zato idemo, ukinućemo rješenje da postoji Vijeće naroda u Republici Srpskoj, to je obiman zahvat koji će izazvati reakcije, ali mi, koji vodimo danas Republiku Srpsku, spremni smo za taj zahvat i za posljedice tog zahvata - tvrdi Dodik.

Rekao je da će donijeti odluku da se SIPA povuče sa prostora RS-a.

- Daćemo rok, a ako to ne bude, mi ćemo morati da upotrijebimo ono što država ima. Ja sam političar koji nikada nisam krio svoje namjere. Politička saglasnost za to postoji i vjerujem da je stvoren kontekst da to tako ide - rekao je Dodik.

VEZANI TEKST - Njemački list Tageszeitung: Srpski i hrvatski političari žurno rade na razbijanju BiH

Ponovo je rekao da je BiH neodrživa zemlja, te da "ionako ne postoji".

- Ako BiH bude postojala za pet do deset godina, to znači da je preuzeta od bošnjačkog hegemonizma u potpunosti i da tamo Srba više nema, a nema ni Republike Srpske. Da li ćemo prihvatiti ovaj slijed puta kojim oni idu ili će nas poravnati neka sila, to je drugo pitanje - rekao je Dodik.

On je istakao da su "velike sile uvijek bile prisutne u rješenjima na ovim prostorima" i da "ne vjeruje u priče američkog bivšeg i sadašnjeg predsjednika da se Amerika neće miješati u unutrašnje stvari drugih zemalja, jer šalju razne pse rata koji isto rade".

Tvrdi da ništa neće raditi što nije u skladu sa Ustavom BiH kako piše.

- Treba nam jaka podrška za tu ideju, nikad više RS nije imala saveznika i razumijevanja za svoju poziciju i to baš u svijetu odakle dolaze osporavanja, da je kojim slučajem Donald Trump nastavio svoj predsjednički mandat, mislim da bi u ovoj godini obilježili godinu naše nezavisnosti, ali eto nije, ovo je neki mali zastoj, ali put je nezaustavljiv - rekao je Dodik.

On je na skupu rekao i da je Ustav BiH "promovisao Republiku Srpsku kao državu".

- Sve vrijeme takozvane implementacije mirovnog sporazuma jeste atak na Republiku Srpsku da nestane, da nestane njen politički, institucionalni, teritorijalni subjektivitet - dodao je.

Dodik je optužio da "muslimani danas imaju samo jedan cilj - da ovladaju pravosuđem u BiH, tužilaštvom i sudom i da preko SIPA hapse, privode, vode procese".

Rekao je da se naklono gleda i na deklaraciju Bakira Izetbegovića da treba ukinuti entitete i napraviti BiH po toj mjeri, a kad političari u RS-u kažu da to ne prihvataju i da njihova ideja uopšte ne podrazumijeva BiH, onda govore da je to jeres, nacionalizam, šovinizam, ultranacionalizam.

VEZANI TEKST - Kao "ne miješaju se" u BiH: U Beogradu tribina o "slobodi i samostalnosti Republike Srpske"

Dodik je kazao da je bio izložen pritiscima za vrijeme pokušaja promjene Ustava BiH tokom pregovora u Butmiru, ali da američka ideja koju su promovirali o jednoj naciji i jednoj državi u BiH nije prošla.

- Nije prošlo ni milom, ni silom, ne može se BiH integrisati. Jedina sreća za muslimane u Zenici da muslimani imaju svoju državu, mi Srbi svoju i Hrvati nešto svoje. To je jedina sreća u kojoj možemo neometano da sarađujemo, a ovako se sva naša biološka energija potroši na neostvarivim idejama - rekao je.

Na konstataciju novinara Televizije N1 da postoji mišljenje da on temu nezavisnosti RS-a pominje kada želi da se odbrani od afera sa kojim ga povezuju, Dodik je odgovorio da nigdje nema afera i da su one izmišljene i vještački napravljene.