open-navfaktor-logo
search
Ahatović analizira
Dodik nakon blokiranja Programa reformi, sada blokira Budžet: Šta to znači za NATO put BiH i za sigurnost zemlje
Nakon što je Predsjedništvo BiH 19. novembra 2019. godine usvojilo Program reformi Bosne i Hercegovine i dokument dostavilo Ministarstvu odbrane BiH, formiran je tim za provođenje zahtjeva i utvrđen plan potrebnih aktivnosti.
09.06.2020. u 07:44
get url
text

- Nažalost, u periodu privremenog finansiranja, kada su raspoloživa sredstva na nivou tekućih rashoda iz prethodne godine, nije moguće vršiti nabavke na kapitalnim izdacima, izuzev ranije odobrenih višegodišnjih projekata za koje također nedostaju potrebna sredstva – poručuju iz Ministarstva odbrane BiH.

- Ako se upitamo na kojem je nivou sigurnost države BiH, a onda iz Ministarstva odbrane dobijemo ovakav odgovor u vezi s Programom reformi, onda je to poražavajuće, posebno sa aspekta našeg NATO puta i nove prijetnje u vidu povećanog broja migranata. Već u prvoj polovini 2019. godine imamo za 50 posto povećan priliv migranata. Evropska unija je BiH do sada donirala oko 44,6 miliona eura za smještaj 5.000 migranata što je opet dovoljno samo za najnužniji smještaj, prehranu i boravak na otvorenom. Svi nivoi vlasti u BiH su, prema pisanju medija, izdvojili svega 21 milion KM iz budžeta po raznim nivoima za rješavanje migrantske krize – upozorava u razgovoru za Faktor vojni analitičar Nedžad Ahatović.   

Nadalje, njegov je stav da bi od trošenja na ovakav način za potrebe rješavanja migrantske krize, bilo korisnije sa Turskom dogovoriti povoljan finansijski aranžman o nabavci dva taktičko-izviđačka višenamjenska drona Anka S.

- Jedan ovakav dron sa svom neophodnom opremom košta negdje oko 33 miliona dolara, sa obukom personala na održavanju i upravljanju sa dronom to će izaći i na 35 miliona dolara po letjelici. Za početak bila bi dovoljna dva drona što bi nas došlo ukupno 70 miliona dolara, oko 120 milona maraka.  Nabavka turskih dronova kao efikasno rješenje elektronskog zaprečavanja granice se treba razmatrati samo u dugoročnim finansijskim aražmanima pod povoljnim uvjetima, i oni ne mogu odmah biti operativni, ali to je dugoročno rješenje koje će sigurno donijeti rezultate. Sve drugo je ulaganje koje se svodi na tzv. gašenje požara, gdje EU i BiH ulažu sredstva samo kako bi zbrinule ljude - pojašnjava naš sagovornik.

Naglašava kako je materijalna osnova svih aktivnosti iz oblasti sigurnosti veliki problem i bez migranata, pandemija i drugih političkih kriza koje se vještački izazivaju.

- S druge strane, i dokumenti koji su usvojeni u okviru Programa reformi kada su konkretno Oružane snage BiH u pitanju, ne sadrže strateška opredjeljenja, ka nabavci opreme koja Bosni i Hercegovini može osigurati  visok nivo odvraćanja od bilo kakvih nestabilnosti i efikasne kontrole granice preko policijskih agencija. Umjesto toga, Oružane snage BiH se kroz usvojen pregled odbrane "umivaju" sa par desetaka novih oklopnih vozila i desetak helikoptera, ako se oni uopće i budu kupovali. Nigdje nema novih artiljerijskih sistema, novih tenkova, avijacije fiksnih krila itd. S druge strane, stalno se od strane srpskih delegata i zastupnika u Parlamentu BiH koči nabavka bilo kakave opreme - ističe Ahatović podsjećajući da zavisimo od donacija, a zahtjevi su veliki.

Za primjer navodi podatak da Granična policija BiH mora čuvati 800 kilometara vodene granice bez ljudstva, adekvatne opreme poput patrolnih čamaca i taktičkih dronova itd.

- Dakle, bez uključivanja Oružanih snaga BIH i angažovanja dodatnog ljudstva to se ne može uraditi, a s druge strane, puna su nam usta terorističke prijetnje od migranata i optužbi da se mijenja demografska struktura stanovništva - zaključuje on i naglašava: 

- Baš kao što je kočio usvajanje i slanje u sjedište NATO-a u Brisel Programa reformi BiH, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sada preko svog čovjeka, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije, blokira usvajanje Budžeta, čime se onemogućava implementacija ovog programa za što je potreban novac. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.