open-navfaktor-logo
search
Pregovori
Dodik nakon sastanka sa Čovićem: Sprema se nevrijeme u Mostaru, moram poletjeti
Dodik je ranije danas rekao da neće prisustvovati manifestaciji Večernjakov pečat jer se obilježava prijem Bosne i Hercegovine u UN
22.05.2019. u 21:09
get url
text

Predsjednik SNSD-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik u Mostar se sastao s predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem, gdje su razgovarali o formiranju vlasti i aktuelnim pitanjima.

- Naš zajednički stav je da hitno treba, bez uvjeta, uspostaviti Vijeće ministara u skladu sa izjavom koju smo davno dogovorili kao tri strane i u skladu sa rasporedom resora koji smo, također, dogovorili, da za 15-20 dana, bez dalje bilo kakvih uvjeta, da odmah idemo u taj proces. Ako to ide, ide, a ako ne, onda imamo ozbiljan problem funkcioniranja svih nivoa vlasti u BiH - kazao je Čović.

Dodik se složio s Čovićem, naglasivši da bez ikakvih uslovljavanja HDZ i SNSD nemaju ni jednog otvorenog pitanja što se tiče formiranja vlasti.

-Mi smo spremni da to uradimo, što kaže narod "jučer“, ali spremni smo i na svaku inicijativu da se nađemo i da formalizujemo. Dakle, formiramo komisiju u parlamentu vezano za potvrdu predsjedavajućeg, da Predsjedništvo to učini i predloži. Naravno , to je nemoguće samo s nama dvojicom, potrebna je i bošnjačka strana koja oklijeva, i misli da tako pravi neku svoju dobru poziciju. Ne vjerujem. Ovo je šteta za BiH i njen evropski put - poručio je Dodik, dodavši da je kraj maja termin koji je Evropska komisija dala kada je u pitanju status BiH kao kandidata, i to ako se formira vlast i na državnom i federalnom nivou.

Dodao je da se bliži kraj mjeseca, te da je očito da od toga nema ništa.

-Gubimo vrijeme. Ovo je na štetu nas svih. Što se tiče nas, predstavnika srpskog naroda, mi smatramo da neko uništava ili usporava našu ustavnu poziciju - dodao je Dodik.

Poručio je kako od nikoga ništa ne traže,  "samo da uzmemo naše pravo koje je dobijeno demokratskim izborima i demokratskim kapacitetom“.

Upitan da prokomentariše da li se predomislio po pitanju učestvovanja na manifestaciji ''Večernjakov pečat'' jer je ranije nekim medijima rekao da neće prisustvovati jer se na istoj obilježava prijem Bosne i Hercegovine u UN, te da je to sadržaj koji ne podržava, uslijedila je kontradiktorna izjava.

- To je jedna dobra manifestacije, ja to podržavam. Ovdje se priprema neko nevrijeme, moram da se vratim, jer kasnije neću moći da poletim- zaključio je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.