open-navfaktor-logo
search
Posebna sjednica NSRS-a
Dodik o Britaniji: Bili su na strani NATO agresije na Srbiju, zagovornik Rezolucije o genocidu u Srebrenici
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik danas je u uvodnoj riječi pred zastupnicima Narodne skupštine RS-a objasnio veto koji je na sjednici Predsjedništva BiH uložio na Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između Velike Britanije i BiH.
20.06.2022. u 12:02
get url
text
Milorad Dodik, NSRS

Zbog toga se danas u Banjoj Luci održava posebna sjednica Narodne skupštine RS-a, sazvana na Dodikov zahtjev.

On je naveo da je od nekoliko institucija i ministarstava u Vladi RS-a tražio stav o sporazumu o partnerstvu, trgovini i saradnji između Velike Britanije i BiH, te dobio mišljenje da se u njemu ne uvažava Republika Srpska, te da nije oklijevao da zbog toga pokrene vitalni interes.

- Mehanizam zaštite vitalnog interesa sam pokrenuo na osnovu svojih ustavnih ingerencija. Nedopustiva je svaka odluka i sporazum u kojem se umanjuje uloga i položaj RS-a - rekao je Dodik.

Podvukao je da se nijedno od konsultovanih ministarstava u RS-u nije pozitivno izrazilo o ovom sporazumu, a tražio je stavove Ministarstva za ekonomske odnose i evropsku saradnju, Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ministarstva privrede i preduzetništva, te Ministarstva trgovine i turizma.

- Svi su imali primjedbe i rekli da nije adekvatno uključena Republika Srpska u skladu sa Ustavom i njenim nadležnostima - kazao je Dodik.

On je naveo razloge zbog kojih je svako od navedenih ministarstava ovaj sporazum ocijenilo neprihvatljivim, te između ostalog istakao ocjene da sporazum ima nedostatke koji se moraju korigovati kako bi bili prihvatljivi za RS jer ne sadrži obavezno mišljenje nadležnih organa entiteta, odnosno RS-a.

Naglasio je i da su u bh. tijelo uključena 23 člana sa nivoa BiH, a niko iz entiteta, što je također bilo dovoljno da pokrene mehanizam zaštite vitalnog interesa RS-a na ovaj sporazum, kao i da je kao zvanični jezik kojima se zaključuje sporazum naveden samo bosanski jezik, da se u sporazumu spominje Republika Kosovo koju BiH nije priznala, te drugo.

- Tražio sam da se sporazum doradi, uvaže mišljenje institucija iz RS-a, ali su predlagač sporazuma i druga dva člana Predsjedništva BiH to ignorisali - dodao je Dodik.

Posebno se osvrnuo na odnos Velike Britanije prema RS-u, koji je ocijenio neprijateljskim, te naveo kako su Britanci zagovarali bombardovanje srpskih položaja u proteklom ratu, bili na strani NATO agresije na Srbiju, zagovornik Rezolucije o genocidu u Srebrenici...

Dodik je posebnu pažnju posvetio analizi mandata visokog predstavnika u BiH Paddyja Ashdowna.

- Britanac koji je Srbe smjenjivao, kažnjavao, nametao zakone na štetu RS-a uz podršku Vlade Velike Britanije, to je bio period kada je RS-u ukinuto najviše prava - rekao je Dodik.

Poručio je i da bi otvaranje tržišta za robu iz Velike Britanije ugrozilo privrednu proizvodnju RS-a i dovelo je u "vazalski odnos".

- Mi nismo rekli da to treba odbiti za sva vremena, treba razgovarati i razmatrati, ali ne smijemo dozvoliti da ni minimalan naš interes bude ugrožen - rekao je Dodik.

Dodao je da RS od Velike Britanije ne može računati na dobar odnos.

- Ali od njih možemo nešto da naučimo, oni u politici poštuju samo svoje interese, treba da i mi poštujemo svoje - kazao je Dodik.

Na posljednjoj posebnoj sjednici NSRS-a Dodik nije dobio dvotrećinsku podršku zastupnika iz RS-a za veto koji je tada također uložio na ranijoj sjednici Predsjedništva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.