open-navfaktor-logo
search
Neformalni sastanak
Dodik pisao predsjedniku Evropskog vijeća: Šta god da Komšić kaže, to nisu stavovi BiH
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik uputio je pismo predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu i ostalim učesnicima večerašnje radne večere u Briselu, u kojem ih je obavijestio da trenutno predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić nije ovlašten da govori u ime Predsjedništva BiH.
16.02.2020. u 13:42
get url
text

- Predsjedništvo BiH je po Ustavu BiH zaduženo za vanjsku politiku, s tim da Predsjedništvo čine tri ravnopravna člana, pri čemu mandat predsjedavajućeg nema primat u odnosu na drugu dvojicu. Stavovi koje će član Predsjedništva Željko Komšić, trenutno predsjedavajući, eventualno iznijeti tokom večerašnjeg susreta u Briselu nisu stavovi BiH, niti on ima mandat da govori u ime BiH - navodi se u Dodikovom pismu.

U pismu se konstatira da bi odstupanje od ranije prakse evropskih struktura, koja je uvažavala ravnopravnost svih u BiH prilikom ovakvih i sličnih susreta, moglo da naruši povjerenje u novoizabrane institucije EU, a i da doprinese dodatnoj destabilizaciji BiH, saopšteno je iz kabineta člana Predsjedništva BiH.

Dodik je u pismu izrazio žaljenje zbog činjenice da se propustila prilika da se i na tom skupu čuje, kako kaže, legitiman glas iz BiH, jer je mnogo tema koje su važne za region i koje ne trpe odgađanje, a o kojima je neophodno čuti legitimno mišljenje iz BiH.

Neformalnom okupljanju, kako je najavljeno, prisustvovat će Željko Komšić (BiH), Aleksandar Vučić (Srbija), Milo Đukanović (Crna Gora), Stevo Pendarovski (Sjeverna Makedonija), Hashim Thaci (Kosovo) te premijer Albanije Edi Rama.

Večeri će ispred EU prisustvovati domaćini - predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, visoki predstavnik sa vanjsku politiku i sigurnosti Josep Borell i Andrej Plenković, premijer Hrvatske koja trenutno predsjedava Vijećem EU.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.