open-navfaktor-logo
search
Podrška Vučiću
Dodik: Položaj Srba na Kosovu pitanje je i Srba u RS-u, Njemačka je kriva za "građanski rat u BiH"
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su RS i njen narod uz predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i uz ljude na Kosovu.
27.12.2022. u 08:13
get url
text

Dodik je istakao da u Republici Srpskoj budno prate način i aroganciju kojom stranci pokušavaju da motivišu premijera institucija u Prištini Albina Kurtija i ostale da bi na nasilan način udarili na opravdane zahtjeve i na same Srbe na Kosovu.

Dodik je rekao da pitanje položaja Srba na Kosovu nije samo pitanje njih samih i Srbije već i Srba u Republici Srpskoj.

- Stalno sam u kontaktu sa predsjednikom Srbije, u vezi s ovim pitanjima već duži niz dana unazad i upoznat sam sa tim detaljima, odlučnošću i stavom predsjednika i državnog rukovodstva Srbije da očuva i podrži naše ljude - rekao je Dodik za Pink, prenosi RTRS. 

On je naveo da Republika Srpska nije zadovoljna statusom i odnosnom stranaca prema onome što je njen status i ako neko misli da je završio ovdje posao mora da razumije da to nije tako.

Republika Srpska, istakao je Dodik, čeka trenutak da bude svima jasno da se ne može vjerovati strancima.

- Mi ne možemo da prihvatimo njihove intervencije, pogotovo njihovu aroganciju u posljednje vrijeme koja ide za tim da je Republika Srpska, bila ili ne bila, krive za sve, a time naravno i Srbija, tako da je apsolutno jasno da Srbija ne može da odustane od nekoliko važnih stvari, a to je pitanje Kosova, kao našeg državnog i matičnog pitanja i pitanja odnosa prema Rusiji - dodao je Dodik.

Dodik je istakao da Srbija ne želi da uruši vjekovno prijateljstvo sa Rusima i zato na Zapadu ne mogu da razumiju ni predsjednika Srbije, ni Srbe u Republici Srpskoj, ni Srbe u cjelini.

- Vidljivo je da Njemačka pokušava da arogantnom politikom drži lekcije i nama i Srbiji, Srbima u cjelini - naglasio je Dodik.

On je podsjetio na Prvi i Drugi svjetski rat, kao i na Hansa-Dietricha Genschera, koji je razbio Јugoslaviju, tražeći da se naprasno priznaju Slovenija i Hrvatska i doprinio uvođenju rata u BiH.

- Ako je iko kriv za građanski rat u BiH, to je intervencionistička politika tadašnje Njemačke - istakao je Dodik.

On smatra da su se poslije bivše njemačke kancelarke Angele Merkel vratili na scenu neki sa neznanjem o geopolitici, čak i o historijskim pitanjima, ali pokušavaju da ovdje drže lekcije i o samom Kosovu i u Republici Srpskoj, držeći da njih samo treba pratiti i da se za to ne dobije ništa.

Prema njegovim riječima, oni ne shvataju da Srbi kao narod nisu nikada ni željeli da nešto dobiju, a da izgube svoju slobodu.

- To nikada neće shvatiti zato moramo da budemo zajedno i zato smo i svih narednih dana šta god bilo uz predsjednika Vučića i rukovodstvo i Srbe na Kosovu i učinit ćemo sve da im olakšamo njihovu situaciju - zaključio je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.