open-navfaktor-logo
search
Slučaj Turković i Alkalaj
Dodik u vrtlogu svojih besmislica: Od Tužilaštva BiH za kojeg kaže da je neustavno traži da štiti Ustav
"Želim da kažem da je moj odnos prema Tužilaštvu, kao što sam to ranije izjavljivao, da je to neustavna kategorija, Tužilaštvo i Sud Bosne i Hercegovine. Da oni kao takvi ne postoje u Ustavu i da kao takvi nisu ni zakoniti ni ustavni". Citat je, čiji drugi, nego Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a. Jedan od posljednjih na ovu temu, a bilo je takvih nebrojeno godinama unazad.
08.04.2022. u 17:23
get url
text

Zašto se Dodik onda obraća "neustavnim i nezakonitim" institucijama tražeći da zaštite Ustav i zakon?

Dodik je preko medija danas saopćio da je podnio krivične prijave protiv Bisere Turković, ministrice vanjskih poslova BiH i Svena Alkalaja, ambasadora BiH u UN-u. Razlog, barem Dodik to tako vidi, je taj da su ministrica i ambasador zloupotrijebili službeni položaj i ovlaštenja.  

Turković i Alkalaj su, smatra Dodik, imali namjeru da drugom nanesu štetu i teže povrijede prava drugog tako što su postupali protivno Ustavu koji predviđa da je Predsjedništvo BiH nadležno za vođenje spoljne politike. Od Tužilaštva BiH traži da pokrenu postupak protiv Turković zato što je "samoinicijativno, neovlašteno i bez odluke Predsjedništva BiH dala nalog Alkalaju da na sjednici Generalne skupštine UN-a podrži inicijativu za suspenziju Ruske Federacije iz Vijeća za ljudska prava UN-a".

- Zloupotrebom položaja i ovlaštenja nanesena je šteta i drugom, u ovom slučaju Republici Srpskoj jer je usljed nezakonitog djelovanja Turković i Alkalaja Republika Srpska spriječena da u konkretnom slučaju učestvuje putem svog predstavnika koji se bira sa teritorije ovog entiteta u raspravljanju i odlučivanju o ovom važnom i konkretnom pitanju vanjske politike - naveo je Dodik u prijavi Tužilaštvu Bosne i Hercegovine. 

Da Turković i Alkalaj nisu uradili ništa mimo svojih ovlaštenja i interesa BiH više je nego jasno, ali u Dodikovom slučaju zanimljivije je da se on obraća ovoj instituciji sa svrhom da djeluje u skladu sa svojim zakonskim i ustavnim ovlaštenjem, iako je samo koji dan ranije ponovo zanijekao da bi Tužilaštvo i Sud BiH uopće trebali postojati. Na istoj konferenciji za medije Dodik je kazao da su Tužilaštvo i Sud BiH tu "nametnuti za političke obračune".

Teško da bilo kakvo racionalno tumačenje Dodikovih izjava i poteza može dovesti do racionalnih zaključaka, ali ovdje su dvije mogućnosti: Ili Dodik priznaje zakonitost i ustavnost Tužilaštvu i Sudu BiH obraćajući im se ili je unaprijed priznao da je njegova današnja krivična prijava protiv Turković i Alkalaja samo politički obračun. 

- Bosna i Hercegovina će preuzeti nadležnost u onim stvarima u kojima se o tome postigne saglasnost entiteta; stvarima koje su predviđene u Aneksima 5 - 8 Općeg okvirnog sporazuma; ili koje su potrebne za očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti i međunarodnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine, u skladu sa podjelom nadležnosti među institucijama Bosne i Hercegovine. Dodatne institucije mogu biti uspostavljene prema potrebi za vršenje ovih nadležnosti - navedeno je u Članu 3. Ustava Bosne i Hercegovine, što ne ide u prilog Dodikovoj tvrdnji da su Tužilaštvo i Sud BiH neustavni, jer su osnovani u skladu sa upravo ovom odredbom Ustva BiH. 

Također, Dodikove tvrdnje o tome da ove, ali i druge institucije BiH na koje atakuje, poput Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), nisu u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom ili da nisu u skladu sa "izvornim Dejtonom", ne piju vode, jer sve što je izglasano u Parlamentu BiH u skladuje sa ovim članom Usatava i postaje dio Dejtonskog sporazuma. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.