open-navfaktor-logo
search
Opstrukcije u Predsjedništvu
Dodik ucjenjuje preko Cvijanović: Pruga Ilidža - Hrasnica i Koridor Vc na čekanju zbog njegova tri projekta
U sporazumu o formiranju vlasti na državnom nivou "Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na nivou BiH za razdoblje 2022-2026. godina", koji su potpisali Milorad Dodik, Dragan Čović i Nermin Nikšić definirano je osam ciljeva koje će ispuniti "Osmorka", SNSD i HDZBiH. 
27.12.2022. u 12:56
get url
text

VEZANI TEKST - Dodikova tri uvjeta "Osmorki": Zašto su sporni Buk Bijela, aerodrom Trebinje i plinovod ka Srbiji

Jedan od aktivnosti na koju su se obavezali koaliconi partneri jeste "uspostavljanje mehanizma za brzu prohodnost i odobrenje investicionih projekata". 

- Partneri iz ovog sporazuma obavezuju se na kreiranje novog programa ekonomskih reformi Bosne i Hercegovine, te su opredijeljeni za brzu prohodnost i odobravanje investicionih projekata na svim nivoima vlasti, a za koje je u skladu s ustavnim nadležnostima potrebna ratifikacija, odobrenje ili neka druga vrsta aktivnosti institucija Bosne i Hercegovine, s ciljem brzog uklanjanja svih administrativnih barijera za realizaciju takvih projekata. U cilju podizanja nivoa investicija u Bosni i Hercegovini, izbjegavat će se politizacija pitanja investicijskih projekata - navodi se u sporazumu. 

Prije finaliziranja pregovora "Osmorke" sa Dodikom u destileriji u Laktašima i dan uoči potpisivanja sporazuma lider SNSD-a je bio i više nego jasan. Poručio je da će tražiti druge partnere za formiranje vlasti na nivou BiH ako ne dobiju garancije za deblokadu projekata gradnje HE Buk Bijela na rijeci Drini, aerodroma u Trebinju i gasovoda prema Srbiji. 

Nikšić je nakon toga pojašnjavajući da li je "Osmorka" dala Dodiku garancije da će deblokirati ova tri projekta kazao: 

- Naravno da nismo dali garancije ni za šta. Osim činjenice da ćemo u skladu sa zakonima i ustavima ove zemlje, ukoliko za Buk Bijela trebaju određene saglasnosti institucija BiH treba ih dobiti bilo ko ko je investitor. Mi smo spremni, kao "Osmorka", da zajedno radimo na svim investicionim projektima, pa i na Buk Bijela, i na srednjoj Drini.

Onda je uslijedio konkretan test za "Osmorku". Blokirana su dva projekta u FBiH, koja su za razliku od Dodikovih u skladu sa zakonima i Ustavom ove zemlje, i nema uopće ničeg spornog, kao što je to kod Buk Bijele, da entitet zadire u nadležnost države i sklapa ugovore sa susjednom Srbijom ili da se otima državna imovina.  

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović već na prvoj sjednici predložila je dnevni red na kojem su se našli Buk Bijela, aerodrom Trebinje i gasovod, ali je potom povukla te tačke čekajući "bolju priliku". 

Na dnevnom redu trebali su se naći i ugovori o grantu, odnosno zaduženja za izgradnju tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica, te nastavak gradnje na Koridoru Vc projekat Mostar sjever - Mostar jug. 

I onda je Cvijanović, po direktnim instrukcijama stranačkog šefa, skinula ove dvije tačke. Tako se došlo u situaciju uvjetovanja. Prema nezvaničnim informacijama Faktora, Dodikova je naredba, kada se deblokiraju njegova tri projekta, onda se mogu potvrditi odluke o zaduženjima za dva projekta u Federaciji BiH. 

Vijeće ministara BiH 9. novembra utvrdilo je na sjednici Prijedlog ugovora o zajmu (tramvajska pruga Ilidža - Hrasnica) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj, vrijedan 25 miliona eura.

VEZANI TEKST - Šta su Milanović i Dodik dogovorili oko aerodroma u Trebinju: Grade li Rusi bazu u RS-u?

Rok otplate zajma je 15 godina, uključujući tri godine grejs perioda, a zajam je alociran na Federaciju BiH, odnosno Kanton Sarajevo - Ministarstvo saobraćaja. Očekuje se da će ovaj projekat biti završen do 31. decembra 2025. godine. Prijedlog ugovora odmah po usvajanju dostavljen je Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika je predložen ministar finansija i trezora.

Vijeće ministara utvrdilo je i uputilo Predsjedništvu BiH, na istoj sjednici i Prijedlog ugovora o zajmu (Koridor Vc - projekat Mostar sjever - Mostar jug) između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Zajam vrijedan 220 miliona eura namijenjen je za izgradnju oko 15 km duge dionice autoputa na Koridoru Vc sa dvije dvostruke trake. Dionica počinje petljom Mostar sjever i završava petljom Mostar jug. Očekuje se da će dionica imati 5 tunela i 10 vijadukta na svakom od dva kolovoza.

Rok otplate zajma je 15 godina, uključujući četiri godine grejs perioda na otplatu glavnice, uz povoljnu EURIBOR kamatu. Zajam je alociran na Federaciju BiH (Javno preduzeće Autoceste Federacije BiH - agencija za implementaciju). Planirano je da projekat bude završen do kraja 2026. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.