open-navfaktor-logo
search
Burno u Banjoj Luci
Dodik za skupštinskom govornicom: Borimo se da Republika Srpska bude država
Tokom današnje sjednice Narodne skupštine RS-a, na kojoj se raspravljalo o vetu koji je na zaključke o Pelješkom mostu stavio predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, pozivajući se na zaštitu vitalnog entitetskog interesa, bilo je žestokih i zanimljivih okršaja zastupnika opozicije sa Dodikom
18.07.2019. u 16:40
get url
text

Tokom današnje sjednice Narodne skupštine RS-a, na kojoj se raspravljalo o vetu koji je na zaključke o Pelješkom mostu stavio predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, pozivajući se na zaštitu vitalnog entitetskog interesa, bilo je žestokih i zanimljivih okršaja zastupnika opozicije sa Dodikom.

Tako je Dodik zastupniku PDP-a Drašku Stanivukoviću kazao da kada bi u RS-u vladala diktatura, zastupnici "poput njega koji se fotografisao sa okorjelim kriminalcima braćom Ćulum, ne bi smjeli progovoriti".

Također, predsjedavajući Predsjedništva BiH je govorio i o tome da se pokušavaju u BiH inscenirati sukobi.

-Rata neće biti, ali neće biti ni BiH ako ovako nastavi jer izborni pobjednici Srba i Hrvata nisu u mogućnosti da provedu demokratsku volju naroda. Narod izlazi na izbore, mogao je drugačije da odluči, ali pravo na odluku naroda ne smije niko da osporava. Ako se to ne prekine, BiH će krenuti ka svojoj disoluciji. Predmet današnje raspravije nije samo Pelješki most, on je povod, predmet je prekid prakse preglasavanja - poručio je Dodik.

On je rekao da vlast u Republici Srpskoj čini napore da poboljša život u RS-u, od ulaganja u zdravstvo, do stvaranja uvjeta za povećanje plaća i penzija.

- Borimo se da Republika Srpska bude država - naglasio je Dodik.

Također, iskoristio je skupštinsku govornicu i direktan televizijski prijenost, da još jednom potcrta neistinu, a to je, "da je BiH sastavljena u Dejtonu". U Ustavu BiH (Aneks 4 Dejtonskog sporazuma) jasno stoji da se BiH sastoji od dva entiteta, a ne da je sastavljena od dva entiteta.   

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.