open-navfaktor-logo
search
"Zanimljiv" intervju
Dodik za tursku televiziju: Bošnjaci su dobar narod; možemo se i razići
24.03.2021. u 21:27
get url
text
Milorad Dodik

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, tokom nedavne posjete članova Predsjedništva BiH Turskoj, gostovao je na turskoj televiziji TRT World, u emisiji "Across The Balkans".

Govorio je o vakcinama, autoputu Sarajevo-Beograd-Sarajevo, saradnji Turske i BiH i oblastima koje se mogu unaprijediti i iskoristiti iskustva Turske, a odgovorio je i zašto poziva na otcjepljenje manjeg bh. entiteta, Republike Srpske, od države Bosne i Hercegovine.

- To je istrgnuto iz konteksta. Ono za šta se ja zalažem je Bosna i Hercegovina bez međunarodnog prisustva u vidu visokog predstavnika i BiH koja poštuje Dejtonski sporazum. Aranžmani koje su nam napravili visoki predstavnici nisu donijeli ništa dobro BiH. Tako da je BiH zemlja koja je zarobljena raznim stvarima, između ostalog i visokim predstavnicma i međunarodnom zajednicom koja želi od BiH da pravi eksperiment i da ne uvažava realnost. Zalažem se za dogovor između Bošnjaka, Srba i Hrvata, onaj koji je neophodan da BiH bude i ostane stabilna. Ako on nije moguć, onda šta preostaje nego da se narodi, jedna od alternativa, je da se podijele i raziđu i da žive u miru. Mir je najvažnija riječ na Balkanu. BiH živi u miru i to je veoma važno - rekao je Dodik.

Na pitanje kako bi Bošnjaci i Hrvati reagovali, odgovorio je da se trebaju dogovarati narodi unutra, da nema ništa unilateralno.

Dodik je odgovorio i šta je mislio kada je rekao da su Bošnjaci nesretan narod.

- Mislim da bošnjački narod nema valjanu i adekvatnu političku elitu. Jasno sam rekao da je bošnjački narod dobar narod, da imam mnogo prijatelja Bošnjaka, kao što imam i loših Srba oko sebe. Kada sam o tome govorio, rekao sam da je bošnjački narod dobar, ali pomalo nesretan jer nema adekvatne političke elite koja može da odradi prave i dugoročne interse bošnjačkog naroda nego ga drži na nekim stereotipima koji ne mogu da funkcionišu i koji troše energiju naroda - rekao je Dodik.

Kompletan intervju možete pogledati u video prilogu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.