open-navfaktor-logo
search
Suicidalna politika
Dodikov salto mortale: Uvrijedio Donalda Trumpa i milione dolara bacio u zrak
Dodik je, uprkos sankcijama, zadržao isti politički kurs, nadajući se da će, zanemarujući razloge zbog kojih je njegovo ime smješteno na crnu listu, ipak "nova administracija" Donalda Trumpa njegovu politiku prihvatiti kao racionalnu i realnu
25.11.2018. u 13:12
get url
text

Šanse predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da Sjedinjene Američke Države (SAD) počnu doživljavati njegovu politiku kao prihvatljivu, a njega lično kao relevantnog partnera za saradnju, su 50:50. On to hoće, a oni neće.

Najprije ga je Ministarstvo finansija SAD-a u januaru 2017. godine zbog ugrožavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, te nepoštivanja Ustavnog suda BiH i vladavine prava, smjestilo na crnu listu. Pravdajući taj postupak kao posljedicu aktivnosti "odlazeće američke administracije", te nadajući se da će "dolazeća američka administracija" promijeniti svoj pristup njegovoj politici, Dodik je u javnosti glorificirao aktuelnog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i, što je još važnije, nastavio trošiti milionske iznose iz entitetskog budžeta za lobističke usluge u SAD-u.

U proteklih deset godina je entitet RS potrošio oko 30 miliona dolara na lobiranje u SAD-u, a na godišnjem nivou se izdvajaju ogromni iznosi za rad Predstavništva RS-a u Washingtonu. Samo u 2017. godini je za rad te institucije izdvojeno čak 700.000 KM.

Koliko je Predstavništvo RS-a u Washingtonu učinkovito i koliko opravdava uložena sredstva, pokazuje činjenica da Dodik ne samo da nije skinut sa crne liste, već mu se na njoj u septembru ove godine pridružio i stranački kolega Nikola Špirić, skupa sa cijelom porodicom.

Dodik je ipak zadržao isti politički kurs, nadajući se da će, zanemarujući razloge zbog kojih je njegovo ime smješteno na crnu listu, ipak "nova administracija" Donalda Trumpa njegovu politiku prihvatiti kao racionalnu i realnu. Kako bi ojačao svoje šanse, čak je pozvao Srbe u SAD-u da na proteklim izborima svoju podršku daju Trumpovim Republikancima. Američki predsjednik mu se zahvalio tako što mu je poslao čestitku povodom Dana državnosti BiH.

Ta čestitka nije samo formalni kurtoazni postupak "dolazeće američke administracije" već jasna poruka koja i više nego dovoljno govori o načinu na koji SAD doživljava BiH, njenu prošlost, sadašnjost i budućnost. Konstatacija da će SAD ostati posvećene prijateljstvu i partnerstvu sa BiH, a naročito podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu naše zemlje, i više je nego jasna poruka, prije svega Miloradu Dodiku kao personifikaciji svih prijetnji po opstojnost BiH.

- Nastavićemo davati podršku aspiracijama vaše zemlje ka euroatlanskim institucijama, uključujući članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji – navodi se u čestitki.

Da je pristigla čestitka, baš u trenutku u kojem Dodikovo ugrožavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma dostiže vrhunac, bila jasan znak da su milioni dolara utrošeni na lobiranje otišli u vazduh, te da su pokušaji dobijanja Trumpove pažnje i podrške bili uzaludni, pokazuje reakcija novog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Ne samo da je pokušao održati historijsku lekciju Trumpu vezanu za Dan državnosti BiH, već je u svom odgovoru uspio dodatno se "ukopati" tezom da se saradnja BiH i SAD-a može odvijati u kontekstu pristupanja Evropskoj uniji, ali ne i NATO savezu.

Ovakvom reakcijom, koja se u diplomatskom rječniku interpretira kao uvreda, Dodik je, baš kao po nalogu najvećih protivnika njegove politike, počinio svojevrsni salto mortale, barem kada su šanse da SAD ikada počne tretirati njegove političke ciljeve kao prihvatljivu realnost.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.