Italija je prešla u drugu fazu odgovora na pandemiju, a broj novozaraženih i preminulih od posljedica zaraze koronavirusom konstantno opada. U sklopu ublažavanja restriktivnih mjera dozvoljen je i nasatvak takmičenja u Seriji A od 20. juna, ali bez prisustva publike.

- Očito je da ako su kina i pozorišta otvorna uz potrebne higijenske mjere i društvenu distancu, onda i stadioni mogu ako se organizatori pridržavaju istih smjernica - izjavio je profesor Matteo Bassetti iz bolnice San Martino u Genovi za italijanske medije i dodao:

- Neki italijanski stadioni zaista mogu održavati ljude na socijalnoj distanci. Nadam se da ćemo se uskoro vratiti u normalu, jer moramo započeti razgovor o stvarima koje nisu COVID-19, a fudbal spada među njih.

On je dodao da se slaže sa nekim kolegama koji su posljednjih dana iznijeli tvrdnju da je koronavirus oslabio, jer je to klinički dokazano.

- Ljudi koje smo hospitalizovali prije nekoliko sedmica bili su praktično mrtvi kad su stigli, sada se situacija promijenila i pacijenti pitaju kada se mogu vratiti kući. Koronavirusi iz prošlosti su mutirali u vrste gripe i, mada ne želim davati lažnu nadu, moglo bi se desiti da se i ovaj virus prilagodio i da smo sada sposobniji braniti se od njega - zaključio je Bassetti.

Serija A je prekinuta 9. marta zbog globalne pandemije koronavirusa. Nakon 26 odigranih kola, u vodstvu na tabeli bio je Juventus sa 63 boda, jednim više od Lazija.

I dok u Italiji razmišljaju o povratku navijača na tribine, Fudbalski savez BiH je na preporuku "stručnjaka" iz entiteta RS prekinuo Premijer ligu BiH.