open-navfaktor-logo
search
Simbol otpora
Dokumentarnim filmom i izložbom počeo program obilježavanja početka opsade Sarajeva
Program obilježavanja početka opsade Sarajeva 1992.-1995. počeo je večeras u Vijećnici projekcijom dokumentarnog filma "Simbol otpora - zgrada Loris" u video produkciji ND autora Armina Čolakovića, a upriličena je i izložba crno-bijelih fotografija "Soba njenih uspomena", Toše Mitaševskog.  
04.04.2023. u 21:36
get url
text

Kako je kazala gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, tim filmom se kroz simboliku ratnih dešavanja tokom opsade Sarajeva šalje poruka zajedničkog života, uzajamnog pomaganja građana, ne poznavajući granice bilo koje vrste, već samo duh zajedništva, jedinstva i multietničkog, multikulturalnog i multireligioznog poštovanja među ljudima.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić smatra da se i na taj način odaje počast ljudima, prije svega, koji su u vrijeme opsade Sarajeva živjeli u zgradi Loris, a dosta njih je i ranjeno i/li poginulo, te borcima koji su branili cijelo to naselje.

- Subjektivni smo svi mi koji imamo veze sa tom zgradom, pogotovo ako se zna u kojem se periodu sve to dešavalo. Hodam po tankoj oštrici, bojim se da sve što kažem može biti doživljeno kao, a jeste, subjektivno kazivanje čovjeka koji je bio u tom tom trenutku na tom mjestu - kazao je Komšić.

Nakon projekcije filma, večeras u Vijećnici, upriličeno je i zvanično otvorenje izložbe crno-bijelih fotografija "Soba njenih uspomena", Toše Mitaševskog. Fotografije govore o besmislu i surovosti rata, a nastale su u Sarajevu 1993. godine. Neke od njegovih fotografija nastale su upravo u razrušenoj Vijećnici.

Kolekcija fotografija "Soba njenih uspomena" nastala je u periodu od maja do septembra 1993. godine, na liniji razgraničenja, u zgradi poznatoj kao Loris u Sarajevu. I autor i model - Dragana Ristić živjeli su u toj zgradi, kao i četrdesetak drugih stanara.

Toše Mitaševski (1960-2016.) rođen je u Sarajevu. U periodu od 1984. do 1992. godine izlagao je na većini izložbi fotografija u Jugoslaviji i tako se svrstao među najaktivnije fotografe osamdesetih godina u Bosni i Hercegovini. Učestvovao je na oko 150 kolektivnih izložbi, osvojio je 32 nagrade. Toše Mitaševski je bio član Asocijacije za umjetničku fotografiju BiH sa zvanjem Kandidat za majstora fotografije i član ULUPU BiH. Četiri dana prije njegove smrti, u martu 2016. godine, otvorena je njegova izložba kolekcije „Soba njenih uspomena“ na IUS-u.

Večerašnjem događaju u Vijećnici prisustvovali su, osim zvaničnika iz raznih oblasti javnog života, stanari zgrade Loris koji su zajedno preživjeli teška ratna vremena tokom opsade Sarajeva, a danas uživaju i druže se u vremenu mira.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.