open-navfaktor-logo
search
Muke Mostaraca
Dolina sunca pliva u fekalijama, stanari strepe od najavljene kiše
Fekalije plivaju naseljem, širi se nesnosan smrad a građani doslovno bježe pred vodom koja se izlijeva, bojeći se zaraze. Život u ovom dijelu grada je postao nepodnošljiv
02.10.2019. u 21:28
get url
text
Dolina sunca Mostar

Mještani mostarskog naselja Dolina sunca već danima muku muče sa izlijevanjem kanalizacije koja teče cijelim naseljem. Fekalije plivaju naseljem, širi se nesnosan smrad a građani doslovno bježe pred vodom koja se izlijeva, bojeći se zaraze. Život u ovom dijelu grada je postao nepodnošljiv.

Priča nam to stanar prve zgrade u nizu, Ismet Jugo dok nas uvodi u podrumske prostorije. Neugodan miris dopire do nas dok se spuštamo stubištem. U podrumu male močvarice. U garaži, znatno gora situacija. Kanalizacija je svoj put pronašla.

- Komunalni problemi zagorčavaju nam život. Na sve vanjske šahtove izbija voda, izlaze fekalije, a pod pritiskom se vraćaju u garaže i podrum. Preskačemo preko lokvi tražeći komadić suhoga tla, da ne unosimo u kuću na cipelama, ali to je postalo nemoguće- priča Jugo.

{$galerijaFotografija}

Problem je, tvrdi, znatno izraženiji nakon padavina. Doslovno rijeka fekalija pliva naseljem. Na prvom spratu živi Izudin Selimović koji nam priča da već danima nije u stanju da izađe na balkon od neugodnog mirisa.

- Toliko smrada, tolika količina fekalija da sam primoran da idem iz svoga stana jer u njemu nisam u stanju više živjeti. Miševi su već viđeni, još čekamo zarazne komarce da smo gotovi. Svaki dan je sve gore. Čim svane smrad krene, do noći se to umanji jer je vjerovatno manji nivo vode. Ne smijem se u stanu izuti, ne znam šta nosim na obući- govori Selimović.

O problemu su u više navrata kontaktirali nadležne službe, od Vodovoda, Službe do komunalne poslove pa i Odjela za urbanizam Grada Mostara, no rješenja još uvijek nema.

- Dolazili su i iz Vodovoda Mostar i iz Službe za inspekcijske poslove Grada Mostara, ali se do sada ništa nije riješilo. Svi su upoznati s ovim problemom od ranije. Vodovod s vremena na vrijeme nakon obilnih kiša ispumpa vodu iz odvoda , no uskoro opet ista priča, nema efekta. Prebacuju odgovornost s jednih na druge. Išao sam i kod gradonačelnika, ali me nije primio niti sam dobio povratnu informaciju na upit iz njegove kancelarije. Ne znam više kome da se obratim. Jednostavno u ovim uvjetima ne mogu da radim- govori Aziz Ćušić, vlasnik trgovine u prizemlju zgrade. Smatra se, ističe Ćušić, da problem dolazi iz zadnje zgrade u nizu, jer je investitor navodno zatrpao cijev tokom radova. Preostaje im, tvrdi Ćušić, blokada prometnice, jer ovako ne mogu dalje. Stanari su danas posebno u strahu jer se prema vremenskoj prognozi već večeras može očekivati kiša. Rusmir Repeša, također jedan od stanara, ističe kako se boji šta če noć donijeti.

Uz stanare, u ovom naselju velik je dio i poslovnih prostora, smještenih većinom u prizemlju ovih zgrada, kojima, kako govore, uz privatni, trpi i poslovni život. Da stvar bude još ozbiljnije, samo preko ulice smještena je Kantonalna bolnica Dr. Safet Mujić.

Dolina sunca Mostar
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.