open-navfaktor-logo
search
Brčko Distrikt
Domić: Mišljenje Evropske komisije obavezuje da se krene brže i učinkovitije u reformu javne uprave
Predstavnica Kancelarije Evropske unije u BiH Nataša Malinić danas je dogradonačelniku Brčko Distrikta BiH Anti Domiću prezentirala Izvještaj Evropske komisije o Bosni i Hercegovini koji je dio Paketa proširenja i kojeg je Evropska komisija donijela zajedno sa Ekonomskim i investicijskim planom za zapadni Balkan.
07.10.2020. u 17:08
get url
text

Tim povodom Domić je kazao kako Mišljenje Evropske komisije obavezuje da se krene brže i učinkovitije u reformu javne uprave, koja, kako je naglasio, mora zadovoljavati standarde Evropske unije, saopćeno je iz Vlade Brčko Distrikta BiH.

Istaknuo je da se na planu borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala učinilo jako malo i da se na tom polju u narednom razdoblju mora brzo djelovati kako bi se ekonomski parametri mogli sustići, uspješno prevladala situacija u vezi sa epidemijom i uspostavio kvalitetniji ekonomski potencijal u Brčko Distriktu BiH.

- Ima i određenih stvari u kojima smo se počeli pomicati s mrtve tačke, ali to nije dovoljno. Potrebna je sinergija svih političkih subjekata i svih institucija na prostoru Distrikta da bismo brže djelovali u ključnim segmentima koji će biti prepoznatljivi s pozicije stanovnika Brčko Distrikta BiH i Evropske komisije te kod sljedećeg ocjenjivanja dobili nešto povoljniju ocjenu. Kada Izvještaj detaljno proučimo te precizno utvrdimo ono što nam je preporuka, izradit ćemo akcijski plan po kojem ćemo se moći kretati u narednom razdoblju kako bi nova Vlada, koja će doći nakon izbora, mogla biti sposobna djelovati i otklanjati nedostatke koji su naznačeni u ovom Izvještaju - kazao je Domić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.