open-navfaktor-logo
search
Nastavak vakcinacije
Domovima zdravlja u RS-u danas će biti dostavljeno 20.000 doza vakcina
Domovima zdravlja u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska danas će biti upućeno 20.000 doza vakcina među kojima su vakcina Sinovac, AstraZeneca i Pfizer, a u cilju nastavka vakcinacije stanovništva.
05.04.2021. u 15:59
get url
text

- Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH odobrila je danas korištenje kineske vakcine Sinovac, koja je dio donacije Republike Turske, a prethodno, Agencija je odoborila korištenje vakcina Pfizer i AstraZeneca – saopćeno je iz Vlade RS-a.

Navodi se da se nastavak imunizacije stanovništva provodi se prema planu vakcinacije, a za čiju su realizaciju zaduženi Institut za javno zdravstvo i zdravstvene ustanove.

- Prema planu plaćenih i ugovorenih vakcina Sputnik V, a prema informacijama koje imamo od proizvođača, očekuje se da do kraja nedjelje bude isporučena značajna količina doza ruske vakcine -  stoji u saopćenju.

Dodaje se da je prema planu nabavke vakcina Vlada RS-a do sada je u ove namjene izdvojila i platila 20 milona KM, a što omogućava vakcinaciju 500.000 stanovnika u ovom entitetu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.