open-navfaktor-logo
search
Stambeni program
Donatori osigurali još 4,1 miliona eura: U BiH će dobiti dom 10.000 ljudi
Zahvaljujući 75 miliona eura vrijednim potprojektima bit će osigurano stambeno zbrinjavanje za 3.200 porodica, odnosno oko 10.000 najranjivijih izbjeglica, raseljenih osoba i povratnika u BiH
26.11.2019. u 15:16
get url
text

Zahvaljujući uspješnim rezultatima Bosne i Hercegovine, koja je opravdala povjerenje donatora i dosadašnje višemilionske donacije, Upravni odbor Regionalnog stambenog programa danas je u Parizu odlučio osigurati dodatnih 4,1 milion eura za troškove realizacije ovog programa u Bosni i Hercegovini i Republici Srbiji.

Prilikom prezentacije rezultata RSP-a, predstavnici delegacije Bosne i Hercegovine prenijeli su izjavu ministrice za ljudska prava i izbjeglice Semihe Borovac u kojoj je potcrtala da je realizacija RSP-a bila jedan od prioriteta u njenom radu te da je ponosna na rezultate koji su itekako vidljivi.

Zahvaljujući 75 miliona eura vrijednim potprojektima bit će osigurano stambeno zbrinjavanje za 3.200 porodica, odnosno oko 10.000 najranjivijih izbjeglica, raseljenih osoba i povratnika u BiH. Kroz veoma zahtjevne i složene procedure do sada su izabrani svi korisnici pomoći među 27.000 zahtjeva, a zanemarljiv broj prigovora svjedoči da su izabrani oni kojima je pomoć najpotrebnija.

Do sada je izgrađeno, gotovo 1.200 stambenih jedinica, gradnja dodatnih 600 je u toku, a pripremljeni su tenderi za projektovanje još više od 1.000 stambenih jedinica. Zbog toga je od izuzetne važnosti današnja odluka Upravnog odbora da se rok za provedbu RSP-a produži do kraja 2022. što će omogućiti završetak projekta i korištenje svih donatorskih sredstava.

U saradnji s partnerima iz CRS-a, kroz projekte finanisirane od Vlade SAD-a, Švicarske i drugih, osigurana je socio-ekonomska podrška za oko 700 porodica. U tom kontekstu, prenesen je stav ministrice Borovac da ključnu ulogu u ovom projektu imaju mjere održivog povratka, koje će omogućiti ostanak u novoizgrađenim domovima. Zbog toga Borovac je donatorima uputila apel da se osiguraju dodatna sredstva za ovu namjenu.

Za finansiranje stambenih projekata i podršku u sprovođenju programa, donatori RSP-a su do sada izdvojili 287 miliona eura, od čega se 64,5 miliona eura odnosi na projekte u BiH. Evropska unija je najveći donator sa učešćem od 234 miliona eura, nakon čega slijede Sjedinjene Američke Države sa 24 miliona, Njemačka, Norveška, Švicarska, Italija, Danska, Turska kao i nekoliko ostalih zemalja. Snažnu podršku programu daju Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) i Razvojna banka Vijeća Evrope (CEB).

Bosna i Hercegovina je za vodeću instituciju državnog projekta stambenog zbrinjavanja imenovala Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a implementaciju podprojekata povjerila je Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, Republičkom sekretarijatu za raseljena lica i migracije RS, te Odjelu za izbjeglice, raseljene osobe i stambena pitanja Vlade Brčko Distrikta BiH, saopćilo je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.