open-navfaktor-logo
search
Okončana sjednica
Donesena odluka: Tegeltija u utorak pred Komisijom za pripremu izbora Vijeća ministara
Predsjedništvo BiH je, podsjećanja radi, u utorak donijelo odluku o imenovanju Zorana Tegeltije (SNSD) za mandatara za novi saziv Vijeća ministara BiH
20.11.2019. u 15:13
get url
text

Komisjia za pripremu izbora Vijeća ministara Bosne i Hercegovine održala je danas konstituirajuću sjednicu, a javnosti se nakon sjednice obratio njen predsjedavajući Staša Košarac (SNSD).

- Zakazao sam Komisiju za utorak, kada će i izabrani predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija doći i obavit ćemo razgovor sa njim – kazao je Košarac.

Članovi Komisije su, pored Košarca, Aida Baručija, Branislav Borenović, Jakov Galić, Halid Genjac, Edita Đapo, Dženan Đonlagić, Jasmin Emrić, Predrag Kožul, Predrag Kojović, Mirsad Kukić, Saša Magazinović, Dragan Mektić i Nenad Nešić.

Predsjedništvo BiH je, podsjećanja radi, u utorak donijelo odluku o imenovanju Zorana Tegeltije (SNSD) za mandatara za novi saziv Vijeća ministara BiH, a istovremeno je donesena odluka o usvajanju Programa reformi BiH, dokumenta koji bi dan nakon prihvatanja Tegeltijinog imenovanja posredstvom Misije BiH u NATO-u trebao biti dostavljen u sjedište Alijanse u Briselu.

Komisija bi trebala Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH poslati preporuku o Tegeltijinom imenovanju, a Zastupnički dom bi na narednoj sjednici, o čijem će održavanju odluku donijeti Kolegij, trebao potvrditi to imenovanje.

Osvrnuo se Košarac i na odluku Zastupničkog doma o izmjenama i dopunama Poslovnika tog doma državne zakonodavne vlasti, koje su usvojene na današnjoj hitnoj sjednici. Kazao je da razlozi za izmjene nisu postojale jer su sve političke opcije dostavile svoje prijedloge.

- Pored vrlo jasnog stava Narodne skupštine RS-a, zaključka kojim se obavezujemo da ne pokrećemo procedure izmjene Poslovnika, SDS i PDP su ponovo ignorirali taj stav i pokrenuli inicijativu za hitnu sjednicu, i to tri dana poslije ispunjavanja formalnih uvjeta, odnosno poslije dostavljanja prijedloga kandidata od svih političkih struktura - izjavio je Košarac.

Govoreći o Programu reformi BiH, Košarac dovodi u pitanje "kredibilitet izvora" SDS-a, a naročito zastupnika SDS-a Dragana Mektića, koji je kazao da u tom dokumentu nema "vojne neutralnosti" i koji ne omogućava nižim nivoima vlasti, poput entiteta, da utječu na pristupanje BiH NATO-u.

- Ovih prethodnih četiri-pet godina smo imali informacije od Mektića da ne postoji migrantska kriza, da ne postoje migranti, a danas imamo problem u BiH sa migrantima, o tezi njegovoj da ne postoje vehabije u BiH, pa svi znamo da postoje vehabije u BiH. Prema tome, ta priča da je donesena odluka koja je štetna po interese RS-a je potpuno netačna i mi odbacujemo takve tendencije i takve spekulacije - izjavio je Košarac.

Tvrdi da je usvojen dokument koji se ne zove Godišnji nacionalni program (ANP) i koji u sadržaju artikulira vrlo jasno izražene političke stavove, pa i Narodne skupštine RS-a. Predsjednika SDS-a Mirka Šarovića je optužio da je ta politička opcija napustila sjednicu Narodne skupštine RS-a, na kojoj se donosila odluka o Rezoluciji o vojnoj neutralnosti.

- Kada se donosio Zakon o odbrani 2005. godine, SDS i PDP su bili na vlasti u RS-u. To očigledno žele da zaborave - izjavio je Košarac.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.