open-navfaktor-logo
search
Diskriminatoran model
Đonlagić pojašnjava šta je suština Komšićevog zahtjeva da se neustavnim proglase odredbe o vitalnom interesu
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić podnio je Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zahtjev za ocjenu ustavnosti niza odredbi Ustava Federacije BiH i Ustava Republike Srpske.
01.06.2022. u 07:52
get url
text

- Zahtjevom se od Ustavnog suda BiH traži da proglasi neustavnim odredbe koje isključivo konstituentnim narodima daju mogućnost da u okviru Doma naroda FBiH i Vijeća naroda RS-a kao vitalni interes proglase sve što žele i na taj način blokiraju sve zakonodavne postupke – pojašnjeno je.

Iz Komšićevog kabineta kazali su da ne mogu samo konstituentni narodi biti adekvatno zastupljeni u izvršnim i pravosudnim organima vlasti, utjecati na ustavne amandmane, a time i ustavne reforme, odlučivati kada je u pitanju organizacija organa javne vlasti, te da jedino oni odučuju o sistemu javnog informiranja, kao i to da ne mogu samo konstituentni narodi imati mogućnost da svako pitanje proglase vitalnim nacionalnim interesnom.

Šef Kluba zastupnika Demokratske fronte u Parlamentarnoj skupštini BiH Dženan Đonlagić istakao je za Faktor kako je pravo koje se daje isključivo konstituentnim narodima nespojivo s principom demokratije, obavezom primjene principa međunarodnog prava, zabranom diskriminacije i zaštitom ljudskih prava uopće, koji su sastavni dio Ustava BiH.

On je ponovio kako ne mogu samo konstituentni narodi biti adekvatno zastupljeni u izvršnim i pravosudnim organima vlasti, utjecati na ustavne amandmane, a time i ustavne reforme.

VEZANI TEKST - Komšić od Ustavnog suda zahtijeva da se neustavnim proglase odredbe o vitalnom interesu

 

- Postojeće uređenje je jedan diskriminatoran model u kojem pripadnici ostalih / manjina i građana BiH nemaju nikakva prava u tom procesu – kaže Đonlagić.

On navodi kako je ovako postavljen "diskriminatorni" sistem neodrživ, te dovodi do daljnjih podjela u društvu, dok od BiH pravi državu u kojoj "ne postoji potpuna demokratija jer postoje samo konstituentni narodi, a svi drugi su u podređenom položaju".

- Na koncu, presude Suda u Strazburu, a posebno u predmetu "Zornić", nas obavezuju da uklonimo sve elemente diskriminacije u političkom sistemu uređenja države. Dakle, ova apelacija znači da ovlašteni predlagač zapravo i pita Ustavni sud BiH da li je postojeći sistem diskriminatoran ili ne – pojasnio je on.

Đonlagić zatim dodaje kako nastoje izgraditi uređenje u kojem niko neće biti podređen.

- Svaki građanin mora biti jednak pred Ustavom i zakonima. To je suština demokratije. Doći će to kad tad – zaključuje on.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.