open-navfaktor-logo
search
Kako se zapošljava u KS
Đono: Vraniću i Baltiću puna su usta šehidskih porodica, a kad treba dokazati, prevladaju jaranski i stranački interesi
Razočaran u, kako kaže, "prevare koje su se dogodile na posljednjem konkursu za prijem u radni odnos vozača u Javnu ustanovu Dom zdravlja KS", redakciji Faktora obratio se Eldin Đono, koji na radnom mjestu vozač po projektu zapošljavanja šehidskih porodica mjesecima radi u toj zdravstvenoj ustanovi.
21.06.2022. u 21:32
get url
text
get url
text

Kako kaže, "31. augusta bit će ukupno dvije godine i tri mjeseca kako radi u JU Dom zdravlja KS".

Đono (1975), VKV vozač, pripadnik šehidske porodice koji je sa 16 godina stupio u Armiju RBiH, u JU Dom zdravlja KS kao transportni radnik primljen je 2018. na tri mjeseca.

Primili supruga od medicinske sestre

- Nakon tri mjeseca, primljen sam na ugovor od godinu preko projekta zapošljavanja šehidskih porodica opet kao transportni radnik. Ali početkom pandemije koronavirusa prebacili su me da radim kao vozač, što je istina, bilo protiv zakona. Radio sam u svim Covid-ambulantama, čak i kad sam bio pozitivan na COVID-19, nisam prestajao, često prekovremeno i nisam se žalio, iako je sve to bilo protivzakonito jer kad ste zaposleni preko projekta, ne možete raditi prekovremeno i ne mogu vam to platiti. No posao mi je trebao i bio sam zahvalan što mi se pružila prilika da radim, ali sam isto tako bio jedini vozač u Kantonu Sarajevo sa najminimalnijom plaćom od 550 KM. Poslije mene u JU Dom zdravlja KS svi vozači zaposleni su preko štele na tri mjeseca i sa većim plaćama koja je prelazila 1.000 maraka. Ponavljam, nisam se žalio, trebao mi je posao, i nadao sam se da ću ostati - započinje svoju priču Eldin.

 

No Eldinu je 13. maja prošle godine istekao ugovor o radu, a nakon kratke pauze, ponovo je produžen od septembra do 31. augusta 2022.

- Ništa nisam odbijao od posla, radio sam sve što mi se kazalo, čak sam dobijao i pohvale od pretpostavljenih iz sektora za ljudske resurse. No bilo mi je teško kada sam saznao da su moje kolege imale duplo veća primanja od mene, radili zastalno ili na ugovor od tri mjeseca, pa sam u nekoliko navrata pisao molbe direktoru javne ustanove ne bi li me primili barem na tri mjeseca, ali ništa, nikada me nije pozvao na razgovor - govori Eldin.

Đono se nadao konkursu koji je objavljen krajem marta za prijem u radni odnos šest VKV vozača, dva KV vozača, dva transportna radnika i jedan za rad u kotlovnici.

Đono se, kako kaže, prijavio odmah i to na tri pozicije – VKV vozač, KV vozač i transportni radnik.

Konkursna procedura ovih dana je završena, no Đono, i pored pohvala i stimulacija, te još nekoliko njegovih kolega, koji su u JU Dom zdravlja KS radili na ugovor od tri mjeseca, nisu primljeni.

Najviše ga, kako ističe, bole "lažna obećanja Harisa Vranića, ministra zdravstva Kantona Sarajevo, i doc. dr. Abela Baltića, direktora JU Dom zdravlja KS, koji su, dodaje, onima koji su radili na ugovor na tri mjeseca i projekat šehidskih porodica, obećali da će biti primljeni".

- Konkurs je na našu žalost i uzaludno nadanje bio samo farsa. Puna su im usta boračke populacije, šehidskih porodica, ali kada to treba pokazati na djelu, onda sve pada u vodu jer prevladavaju štele, jaranski i stranački interesi. Pismeni za konkurs bio je katastrofa, nedorečen, a krali su se i bodovi, meni konkretno to su uradili na usmenom ispitu. U startu se po kandidatima moglo vidjeti ko će biti primljen. Ja i pored svega nisam ispunjavao uvjete za prijem, ali zato jeste suprug medicinske sestre koja radi u JU Dom zdravlja KS – navodi Đono.

Oborili konkurs, tužit će JU Dom zdravlja KS

Nije samo Đono nezadovoljan ishodom konkursa. Još nekoliko kandidata sumnjaju u ispravnost cjelokupne procedure.

Kaže kako je već angažirao advokata, a hoće li to uraditi i ostali kandidati, vidjet će se u narednim danima.

 

- Mi smo oborili konkurs i to je dokaz da je cjelokupna procedura bila kriminalna. Kolege i ja nećemo dozvoliti da nam ista komisija bude ponovo na novom konkursu. Čekam da se advokat vrati sa odmora, i ja ću sigurno nakon razgovora sa njim tužiti JU Dom zdravlja KS. Da li će to uraditi i ostali kandidati, odnosno još tri kolege koji su radili na ugovoru od tri mjeseca, i nisu primljeni, ne znam. Vidjet ćemo u narednim danima. Niko od nas nema nikakve mrlje u radu do sada. Trenutno radim u Domu zdravlja Novi Grad i ludnica je. Vozača fali svakako, a još su i godišnji odmori. Ja sam u dva mjeseca skupio deset narađenih slobodnih dana. Ali šta mi vrijede pohvale i stimulacije, kad na konkursu pobjeđuju štele - ispričao je Đono.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.