open-navfaktor-logo
search
Kome sada vjerovati
Dovadžija o Konakoviću: Znam da ste vi navikli koristiti spinove, ali ne dirajte čast ljudi
Neizvjesna je situacija u utrci za načelnika Općine Ilijaš. Akif Fazlić iz Stranke demokratske akcije (SDA) i Amar Dovadžija iz Naroda i prvde (NiP), sudeći prema nepotvrđenim rezultatima, vode neizvjesnu bitku koju će zasigurno odlučiti tek nekoliko desetaka glasova.
18.11.2020. u 21:46
get url
text
Amar Dovadžija i Elmedin Konaković

Već tri dana traje prebrojavanje glasova, popraćeno okupljanjima članova i simpatizera NiP-a, među kojima je bio i predsjednik te stranke Elmedin Konaković, koji je svoju bivšu stranku optužio za izborne manipulacije.

- S obzirom na to da je to općina u kojoj to Mahir Dević radi kontinuirano posljednjih nekoliko procesa, naši ljudi su reagirali na vrijeme i zaustavili taj pokušaj – izjavio je Konaković.

Slične optužbe je iznosio i Dovadžija, koji je, podsjetit ćemo, tek u julu ove godine, nakon što prethodno nije uspio dobiti mandat u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, napustio SDA, te se pridružio NiP-u. Nedugo poslije je Dovadžija i zvanično potvrđen kao kandidat NiP-a i koalicije "Četvorka" za načelnika Ilijaša.

Baš poput stranačkog mu šefa, Dovadžija je, sudeći prema javnim istupima, zadržao identičnu retoriku, promijenivši samo uloge, pa je SDA, o kojoj je nekada govorio u superlativima, zamijenio NiP-om, a sadržajem identične kritike na račun SDA-ovih oponenata je usmjerio ka bivšoj stranci.

Paradoksalnost situacije u kojoj se Dovadžija našao je posebna u tome što je prije samo dvije godine ono što danas govori o NiP-u tvrdio za SDA, a ono što danas fakturiše SDA-u je fakturisao NiP-u, pa čak i novom stranačkom šefu lično.

Tako je u septembru 2018. godine Dovadžija reagirao na optužbe NiP-a o SDA-u kao "interesnoj grupi", u koju je Konaković, sudeći prema Dovadžijinoj objavi, svrstao aktuelnog načelnika Ilijaša Akifa Fazlića i Mahira Devića, kojeg je Konaković ove sedmice optužio za "kontinuirane manipulacije posljednjih nekoliko procesa".

- Uvaženi gospodine Konaković, ovo su MLADI, ŠKOLOVANI, POŠTENI LJUDI, UZORNI RODITELJI, koji uživaju ugled, povjerenje, poštovanje u svojim mjestima, svojim sredinama, ne zato što su oni NEKO i NEŠTO, nego zato što su oni NEKO I NEŠTO postali ISKLJUČIVO svojim RADOM, TRUDOM, POŠTENJEM I KVALITETOM – napisao je Dovadžija braneći Fazlića, Devića i ostale stranačke kolege, a indirektno optužujući svog sadašnjeg stranačkog šefa da on nije postao "neko i nešto" zahvaljujući radu, trudu, poštenju i kvalitetu.

Potvrdio je takve optužbe Dovadžija i konstatacijom o "školskoj spremi", vjerovatno aludirajući na optužbe o nezakonito stečenoj fakultetskoj diplomi, kada je, podsjetit ćemo, uspješno polagao devet ispita u samo 13 dana.

- Ne želim da nabrajam koju školsku spremu imaju, ne zbog njih, nego zbog Vas – napisao je Dovadžija.

Konstatirao je da su članovi SDA koje je Konaković nazvao "interesnom grupom" svoje obrazovanje stekli na pošten način.

- Uvaženi gospodine, znam da ste navikli da koristite spinove u razne svrhe, ali Vas molim, kao insana, kao nekoga ko je bio na najsvetijem mjestu na dunjaluku, ne dirajte čast ljudi, a posebno ne čast poštenih i vrijednih insana, a da ne govorim vjernika – poručio je Dovadžija Konakoviću.

Javnosti je vjerovatno teško donijeti odluku kojem Konakoviću da vjeruju, onom iz SDA ili onom na čelu NiP-a, a naročito je teško donijeti odluku kojem Dovadžiji pokloniti povjerenje, onom koji je nedavno isticao moralne kvalitete kolega iz SDA i optuživao Konakovića za spinovanje, neutemeljene optužbe i prevare, ili ovom današnjem koji te iste optužbe ističe na račun bivših stranačkih kolega koje je nazivao "školovanim i poštenim ljudima" koji su postali "neko i nešto" zahvaljujući svom radu, trudu, poštenju i kvalitetu.

S druge strane, ukoliko su tačne Konakovićeve optužbe da se Dević kontinuirano posljednjih nekoliko izbornih procesa bavi manipulacijama, to znači da je takvim manipulacijama u Skupštinu Kantona Sarajevo 2014. godine izabran i Amar Dovadžija.

Ukoliko te optužbe nisu tačne, a uzimajući u obzir da one narušavaju i Dovadžijinin integritet, kandidat NiP-a za načelnika Ilijaša bi trebao reagirati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.