open-navfaktor-logo
search
Protesti na tri lokacije
Đozić: Postajemo geto kojim upravlja Zagreb, želimo zaštititi BiH od smjera u koji je Schmidt gura
Na tri lokacije u Sarajevu, ispred zgrada Ambasade SAD-a, Delegacije EU-a i OHR-a sutra će biti održani protesti neformalne grupe građana ReSTART, kada će biti ponuđena rješenja za Bosnu i Hercegovinu, s obzirom na to da, kako kažu, visoki predstavnik Christian Schmidt nije riješio probleme.
08.05.2023. u 13:07
get url
text
get url
text

Suad Đozić, ispred grupe građana ReStart, izjavio je za Faktor kako protesti nisu usmjereni protiv bilo koje političke opcije ili bloka. Kako ističe, državu žele zaštititi od smjera u kojem Schmidt gura.

- Obratit ćemo se i Ambasadi SAD-a i Delegaciji EU-a koja je predstavnik nekih evropskih vrijednosti i tražimo da stanu iza njih. Želimo našu državu zaštititi od jako pogrešnih mjera koje međunarodna zajednica sprovodi mijenjajući Izborni zakon i Ustav BiH. Želimo iskazati nezadovoljstvo i da kažemo da, ako se Ustav i Izborni zakon već mijenjanju, treba ići u suprotnom smjeru, a taj je ne etničkom konceptu koji provode preko nove vlasti, već građanski ustroj države - kazao je za Faktor Đozić.

VEZANI TEKST - Održani protesti ispred OHR-a: "Građani protiv embarga na demokratiju"
 

Kako su napisali u najavi, sutra će ReSTART ponuditi rješenja kako bi se stvari (napokon) pomjerile u smjeru građanskog uređenja države. Kako su naveli, obavili su razgovar sa profesorom ustavnog prava koji sada živi i radi u članici EU-a.

- Na priču o našoj ideji za izmjenu izbornog zakona i Ustava BiH, on je reagovao pozitivno, ali je dodao da ne želi u tome učestvovati jer u Sarajevu nisu spremni na promjene ka modelu koji mi zagovaramo. Dokaz za to je i nova vlast koja sada ubrzano jača i cementira etnički princip uređenja države (60 posto stanovništva svodi se na 23 posto teritorija i postaje geto kojim Zagreb upravlja) - navode iz neformalne grupe građana. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.