Također, delta soj ima veliku "potentnost" i dovodi do brzog pogoršanja kliničke slike

Delta soj potvrđen je u ovom entitetu, a od 25 uzoraka koji su analizirani u periodu od 20. do 27. avugusta, svi su bili pozitivni na delta soj koronavirusa. Nadležni u RS-u objašnjavaju da je upravo pojava delta soja razlog velikog skoka pozitivnih slučajeva na koronavirus u ovom entitetu.

VEZANI TEKST - U RS-u potvrđen delta soj, u jednom kontaktu se zarazi 20-30 osoba

- Prisutne su mutacije i iz Južne Amerike, Južne Afrike, a najavljuje se i soj iz Kolumbije. Tamo gdje je najveći procenat nevakcinisanih, virus se lakše prilagođava i izvrši mutacije, pa nastaju sojevi koji su otporniji. On se tako "trenira" da bude jači i bolji - rekla je Rodić-Vukmir.

Ona je podvukla da su vaksinisane osobe u velikoj mjeri zaštićene protiv svih postojećih sojeva.

- Posljednji je trenutak da reagujemo i da, kao prvo, zaustavimo pravac, a onda i da se preokrenemo u drugom pravcu. Treba da se u što većem broju vakcinišu sve osobe, kako bismo stvorili što veći kolektivni imunitet i zaštitili se od teških oblika bolesti, a o smrti da i ne govorim - rekla je.

Tvrdi i da je ogroman broj hospitalizovanih, oko 90 posto, nevakcinisane osobe.

- Zato molim sve da se vakcinišemo što prije, kako bismo se vratili normalnom životu i aktivnostima - rekla je Rodić-Vukmir.

Od februara ove godine, kada je počeo proces imunizacije, u RS-u je zdravstvenim ustanovama isporučeno 486.446 vakcina protiv koronavirusa, od toga 281.830 vakcina za prvu, te 204.616 vakcina za drugu dozu vakcinacije.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS-a ocjenjuju da u svim sferama života u ovom entitetu nije visokog procenat vakcinisanih. Do sada je vakcinisano oko 31 posto stanovništva.

- To nije zadovoljavajuće. Trudimo se na sve moguće načine da ih motivišemo. Najbitnije da imamo dovoljan broj vakcina - rečeno je u Institutu.

Trenutno je najveći broj oboljelih u RS-u između 30 i 49 godina.

- Dakle, najviše je radno sposobnog stanovništva, a odmah iza toga je kategorija do 30 godina. To je mlađe stanovništvo u odnosu na prethodne talase. Pomjerilo se za jednu grupu na niže u odnosu na prethodne talase. Za sada je mali broj školskog uzrasta s obzirom i na to da je bio ljetni period i da škole nisu radile, a tek sada soj značajno cirkuliše - rekla je Rodić-Vukmir.

Komentarišući trenutno poštovanje epidemioloških mjera u RS-u, iz Instituta za javno zdravstvo RS-a konstatuju da je trenutna disciplina jako slaba.