Do sada u KS je obavljeno 321 testiranja. Sedamnaest mobilnih timova Doma zdravlja kontinuirano rade na testiranjima utvrđenim pod medicinskim i epidemiološkim indikacijama.

- Osoba koja je bila naručena za testiranje nije bila na kućnoj adresi. Apeliram da se takvo šta ne radi. Na KCUS-u ima pet, radi se o srednje teškoj slici, nema niko na respiratoru. Kolege koje brinu o njima zadovoljni su njihovim zdravstvenim stanjem. Ima dovoljno laboratorijskih testova, koji se rade u referalnim laboratorijama. Nema mjesta bilo kakvoj zabrinutosti – kazala je dr. Pilav.

Govoreći o nedoumici koja se javila među građanima, da li nositi ili ne zaštitne maske, istakla je da je ipak važno nošenje maski.  

- Nošenje maske je važno zbog toga što pruža zaštitu, nije tačno da ne pruža, ali omogućava vam da ne dolazite u kontakt sa usnama, nosnom šupljinom, da ukoliko ne nosite rukavice da ne bi dodirivali usne, nos, oči jer se virus lako na taj način može prenijeti.

Broj novozaraženih trenutno u KS nije zabrinjavajući, što govori u prilog jedne dosta dobro održavane situacije. Čekamo narednih najmanje 14 dana da li će doći do rasta, te pozivam sve sugrađane koji imaju epidemiološku vezu, ne samo sa onima koji su došli iz zaraženih područja, već i iz samoizacije, da se jave – poručila je dr. Pilav.