open-navfaktor-logo
search
Zvizdić o Zakonu u NSRS
Drugi do Konakovića sad poziva na zajedništvo protiv Dodika, a kad su dogovarali koalicije i vlast...
Denis Zvizdić, drugi zamjenik predsjednika Naroda i pravde, jedan je od onih koji ovih dana pišu po društvenim mrežama osvrte na dešavanja u Narodnoj skupštini RS-a u kojoj je usvojen Zakon o nepokretnoj imovini. 
29.12.2022. u 12:24
get url
text

Zvizdić, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Heregovine, što mu je u ovom slučaju važnija funkcija od one stranačke, poziva viskog predstavnika Christiana Schmidta da reagira, kao i ovlaštene podnosioce zahtjeva za ocjenu ustavnosti zakona usvojenog u NSRS. 

- Državna imovina se može gruntovno knjižiti jedino na državu BiH i s tim procesom treba odmah početi. Jedino Parlamentarna skupština BiH, a ne entiteti, može donijeti Zakon o upravljanju, korištenju ili raspolaganju državnom imovinom. Pozivam visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da odmah poništi ovu odluku, a ovlašteni podnosioci zahtjeva za ocjenu ustavnosti trebaju odmah po objavi zakona u Službenim novinama zajedno osporiti navedeni zakon pred Ustavnim sudom BiH, jer ovo nije vrijeme za populizam i prikupljanje političkih poena - navodi Zvizdić. 

I ništa tu ne bi bilo sporno da upravo Denis Zvizdić nije ovlašten da se obrati Ustavnom sudu BiH. On ne kaže da će to učiniti, nego poziva da to trebaju uraditi zajedno svi ovlašteni podnosioci zahtjeva.

VEZANI TEKST - Zahtjev pripremljen: SDA će osporiti Dodikov zakon o imovini pred Ustavnim sudom BiH

Pitanje koje se nameće je čemu sad pozivi na jedinstvo svih probosanskih političkih aktera, kada to jedinstvo već gotovo tri mjeseca nakon izbora odbijaju upravo iz "Osmorke" kojoj Zvizdić pripada i kada je ta "Osmorka" sa Dodikom potpisala sporazum u kojem je pristala na sve što Dodik radi?

Dodik za kojeg su iz "Osmorke" tvrdili da se promijenio, s kojim su dijelili fotelje i upravljanje resursima ove države, za kojeg su tvrdili da sarađuje s njima u interesu BiH, u kratkom roku je postao Dodik kojem se treba suprotstaviti zajedno!?

To "treba zajedno" podrazumijeva zajedno i sa Željkom Komšićev koji je kao član Predsjedništva BiH također ovlašten obratiti se Ustavnom sudu i kojeg je "Osmorkin" Denis Bećirović zajedno sa Željkom Cvijanović preglasao u Predsjedništvu BiH. "Treba zajedno" sad i sa zastupnicima SDA i DF-a, "treba zajedno" sa Bakirom Izetbegovićem u Domu naroda BiH... 

VEZANI TEKST - Tegeltija poručio Nikšiću: Nismo prekršili sporazum s "Osmorkom", dogovorili smo...

Uostalom, sporazum koji je "Osmorka" potpisala s Dodikom podrazumijeva da on može povlačiti poteze kakve povlači, pa kada je u pitanju i državna imovina. Milan Tegeltija, savjetnik predsjednika RS-a Milorada Dodika, upravo je na to podsjetio koalicione partnere iz "Osmorke". 

Prema Ustavu, spor može pokrenuti samo određen krug ovlaštenih pokretača: član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, predsjedavajući Vijeća ministara, predsjedavajući ili njegov zamjenik bilo kojeg doma Parlamentarne skupštine, jedna četvrtina članova / delegata bilo kojeg doma Parlamentarne skupštine ili jedna četvrtina članova bilo kojeg doma zakonodavnog organa jednog entiteta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.