Donacija u vrijednosti 510.000 KM sadrži 33 stambena kontejnera i osam montažnih kućica, šatore, električne grijalice, agregate, rasklopive krevete i stolice, vreće za spavanje, higijenske pakete i druge prioritetne stvari koje je struktura Crvenog križa, zajedno sa građanima, prikupljala na osnovu potreba turskog Crvenog polumjeseca. Podsjetimo, sredinom prošlog mjeseca otišao je prvi konvoj Crvenog križa FBiH u vrijednosti 500.000 KM.

- Kao i prethodni put posjetit ćemo regiju Hatay, koju su zahvatili zemljotresi i tom prilikom ćemo se ponovo sastati sa nešim kolegama iz turskog Crvenog polumjeseca. Namjeravamo poslati i treći konvoj humanitarne pomoći i upravo je to jedan od razloga zbog čega u Tursku ovaj put putuje visoka delegacija Crvenog križa. Neophodno je utvrditi dalje korake kako bi se na što bolji način radilo na ublažavanju patnji naroda koji je preživio razorne zemljotrese - istakao je generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH Namik Hodžić, saopćio je Crveni križ FBiH. 

FOTO: Crveni križ FBiH

Delegaciju Crvenog križa čine predsjednik i generalni sekretar Crvenog križa FBiH Husein Kličić i Namik Hodžić, sekretar Crvenog križa općine Kalesija Safet Šahmanović, a pridružit će im se i načelnik Općine Kalesija Sead Džafić.

Tokom marta provodi se i kampanja "Niste same" za žene i djevojke u Turskoj i Siriji, čiji je cilj prikupiti što više higijenskih paketa. Paket podrške može se ostaviti u svim lokalnim organizacijama Crvenog križa širom Federacije BiH.

Također, Crveni križ u Bosni i Hercegovini od samog početka pokrenuo je humanitarni broj 17023 putem kojeg se mogu donirati 2 KM za stanovnitšvo ugroženo usljed zemljotresa u Turskoj i Siriji, te otvorio namjenski žiro račun 1340011130004680 kod ASA Banke d.d. Sarajevo, Fra Anđela Zvizdovića 1/A 71000 Sarajevo za uplate donacija (primalac Društvo Crvenog krsta/križa BiH, Kranjčevićeva 2, 71000 Sarajevo). Od početka akcije, putem žiro-računa i humanitarnog broja do sada je prikupljeno oko 500.000 KM.

Akcije Crvenog križa nastavljaju se i u narednom periodu kako bi se pomoglo ugroženom stanovništvu Turske i Sirije.