open-navfaktor-logo
search
Do 20 feninga
Drugo poskupljenje cigareta u BiH u ovoj godini
Iz Uprave za indirektno oprezivanje Bosne i Hercegovine napominju da distributeri mogu bilo kad povećati cijenu cigareta u toku godine
01.07.2019. u 12:19
get url
text

U Bosni i Hercegovini od ovog mjeseca bit će skuplje cigarate za 10 do 20 feninga. Maloprodajne cijene određenih vrsta cigareta bit će povećane od 6., odnosno 15. jula. To je drugo povećanje u ovoj godini, s tim da određeni distributeri nisu, prvi put, na početku godine, podigli cijene za puni planirani iznos poskupljenja, pa to koriguju tokom godine.

Iz Uprave za indirektno oprezivanje Bosne i Hercegovine napominju da distributeri mogu bilo kad povećati cijenu cigareta u toku godine, s tim da moraju biti u skladu s propisanom odlukom.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIO BiH Ratko Kovačević kazao je Feni da po odluci Upravog odbora UIO o minimalnoj akcizi, na cigarete po kutiji plaćaju se dvije akcize: proporcionalna u iznosu od 42 posto maloprodajne cijene i fiksna u iznosu od 2,86 KM po kutiji cigareta.

U skladu s tom odlukom se, napominje, formiraju cijene. BiH već godinama vrši harmonizaciju akcizne politike s politikom akciza na duhan i cigarete u Evropskoj uniji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.