open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Državni zastupnici usvojili izmjene zakona koje predviđaju smanjenje plaća funkcionera
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je, po hitnom postupku, izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine kojim se umanjuju koeficijenti za obračun plaća zvaničnika.
27.07.2022. u 17:36
get url
text
Zastupnički dom PSBiH

Razlog za predložene izmjene ovog zakona je taj što je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine krajem marta utvrdilo novu osnovicu za obračun plaća zaposlenih u institucijama BiH, kojom je ona povećana u odnosu na dosadašnju. 

VEZANI TEKST - Klub poslanika DF-a povukao svoj prijedlog izmjena Zakona o plaćama i naknadama

S obzirom na to da se povećanjem osnovice zapravo povećala linearno plaća svima, uključujući imenovane i izabrane dužnosnike, time, na primjer, parlamentaci dobijaju za 500 KM veću plaću, a namještenici s najmanjim koeficijentom dobijaju tek oko 60 KM više.

Povećanje osnovice je ukalkulisano u budžet institucija BiH za ovu godinu, a jedini način da ministri, parlamentarci, članovi Predsjedništva BiH ne dobiju veću plaću jeste izmjena Zakona o plaćama. 

Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma, koji je predložio ove izmjene zakona, tokom diskusije je pojasnio da se o povećanju plaća uposlenim u institucijama BiH glasalo krajem marta, kada je Vijeće ministara utvrdilo visinu osnovice od 535 KM. Napomenuo je da je ranija osnovica bila 475 KM.

- Koliko znam, niko se tada nije pobunio protiv odluke Vijeća ministara, kao što se niko nije pobunio protiv odluke Predsjedništva BiH da upravo ovakav budžet dostavi Parlamentarnoj skupštini BiH na odlučivanje - naveo je Zvizdić.

VEZANI TEKST - Hoće li Parlament BiH onemogućiti povećanje plaća funkcionera: Sve je u hitnoj proceduri od kraja juna, ali...

Po njegovim riječima, ovakvo povećanje osnovice ima dobru i lošu stranu. Loša strana je što je došlo do povećanja plaća izabranim i imenovanim dužnosnicima i savjetnicima.

- Pravo i jedino rješenje je da država ima budžet, ali da ne dođe do povećanja plaća izabranim i imenovanim dužnosnicima - kazao je Zvizdić.

Istaknuo je da zakon koji je uputio po hitnoj proceduri upravo ima takav cilj. Namjera je da se određenim kategorijama, kao što su savjetnici, zastupnici, ministri, zamjenici ministara, članovi Predsjedništva BiH itd. umanji koeficijent, odnosno anulira i onemogući njihovo povećanje plaća, bez obzira na povećanje osnovice.

Sada izmjene Zakona o plaćama trebaju proći Dom naroda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.