open-navfaktor-logo
search
Govorio za Faktor
Dudić: Dvije utakmice kao u dvije različite države, sviđa mi se Pranjićev stil, jedan igrač pravi razliku u Veležu
Feđa Dudić nedavno je dogovorio saradnju s Novim Pazarom, ali stvari koje su se prije njegovog dolaska odigrale u klubu i van terena spriječile su bh. trenera da sjedne na klupu srbijanskog superligaša.
03.04.2023. u 20:31
get url
text

Dudić je trebao biti predstavljen na novom poslu, stigao je u Novi Pazar, međutim priča nije imala "happy end". Huligani su napali golmana i kapitena Novog Pazara Filipa Kljajića, uslijedila je i ostavka predsjednika Rasima Ljajića pa je strateg koji je 1. februara proslavio 40. rođendan odlučio dići ruke od cijele priče.

- Odluka je donesena trijezne i hladne glave. To je bilo jedino normalno i logično rješenje. Čovjek koji me zvao povukao se, nije moje da ostanem. Incident koji se dogodio s golmanom narušio je atmosferu u svlačionici. Nije bilo realno s moje strane da kažem da ću ostati, mada sam mogao, niko mi nije rekao "nemoj". Pa ono, i ako ne bude novca, mogao sam reći ovima iz Sindikata "tužite ih..., ali to me ne zanima. Nije to to" - rekao je za Faktor Dudić.

Bivši trener GOŠK-a, Veleža i Sarajeva pomno prati zbivanja na premijerligaškoj sceni i čest je gost na tribinama bh. stadionima.

- Sve osim prvog mjesta je zanimljivo. Ostali se bore, ili za opstanak, ili za Evropu - dodao je Dudić.

Pohvalio je infrastrukturu na tuzlanskom Tušnju, odnosno hibridni teren koji je ovaj stadion nedavno dobio, a što definitivno utječe na izvedbu fudbalera.

- Kad je počinjala utakmica Sloboda - Sarajevo, igralo se i drugo poluvrijeme meča Sloga - Velež. Definitivno kao da gledaš dvije različite lige. Od tempa, ambijenta i sve skupa. Koliko znači ovaj teren, koliko je gledljiva utakmica, koliko je tempo drugačiji, koliko ima manje praznog hoda. Faktički, ista liga, isti klubovi, ali kao da gledaš dvije različite utakmice iz dvije različite lige - kazao je Dudić.

On je za Faktor komentarisao ishode 24. kola Premijer lige BiH.

Sloboda - Sarajevo 2:3

Sloboda je odlično ušla u utakmicu. Sviđa mi se način razmišljanja novog trenera i na koji način želi da igra. Sloboda nije ovako igrala u zadnjih nekoliko godina. Sad je tu veliki upitnik može li on s ovom ekipom to da igra. Utakmica je pokazala da možda i ne može. Mislim da su se previše potrošili u početku, izašli jako u presing, igrali jako visoko. Sloboda je kod 2:0 i dalje pokušavala iznostiti loptu kroz pas, Sarajevo je tu osvojilo dvije-tri lopte. Možda se moglo promijeniti to i ne ići glavom kroz zid. Jednostavno prebaciti težište igre na polovinu Sarajeva. Ponavljam, sviđa mi se način razmišljanja i želim da moje ekipe igraju tako. Međutim, Sloboda je u borbi za opstanak, sve manje je kola i mora se racionalizovati kad, šta i kako raditi. Dobro su ušli u utakmicu, novi stil im je donio nešto, ali su tokom utakmice morali promijeniti neke stvari. Pogotovo kad se vidjelo da Sarajevo dobro pritišće, da Sloboda ne može da prenese loptu.

Jako loš ulazak u utakmicu Sarajeva. Od 20. minuta do kraja bolji protivnik, bolja postavka i bolji individualni roster igrača. Avramovski uđe s klupe i da gol. Širina klupe možda je i presudila u drugom poluvremenu. Mada je i Sloboda kod 2:2 imala šansu i mogla je ponovo povesti. Ako gledamo utakmicu samo od 20. minute Sarajevo je zaslužilo pobjedu. Definitivno ova utakmica može Slobodi poslužiti kao primjer kako dalje, s tim da u pojedinim dijelovima utakmice će morati mijenjati stil i način igre, jer ovo što žele može da se radi nakon priprema i u početku sezone. Sad je igranje samo ovog načina igre za Slobodu preveliki rizik jer jednostavno ne smije da gleda ljepotu, nego kako skupljati bodove.

Tuzla City - Borac 2:2

Dobra utakmica. Vidimo na tom terenu dvije utakmice devet golova. To je ogromna razlika. Tuzla City je imao inicijativu u prvom poluvremenu, do vodstva Borca. Trebali su možda prvi da povedu, ali nisu iskoristili svoje prilike. Borac poveo na vrijeme, kod 2:0 su imali i situaciju kada je Tatar išao sam prema golmanu, moramo je bolje ići sam u završnicu, ili odigrati na drugu stranu poprečni pas prema Kulašinu. Taj detalj je na kraju usmjerio protivnika. Kad se sve pogleda možda je i neki realan rezultat.

Borac je sam kriv što nije pobijedio, na 2:0 su definitivno morali zatvoriti utakmicu.

Malo ko je očekivao Tuzla City u borbi za opstanak. Imaju sad gostovanje kod Željezničara i težak raspored. Mislim da bi, ipak, kvalitetom trebali osigurati status premijerligaša.

Zrinjski - Široki Brijeg 3:1

U posljednje vrijeme, pogotovo kad je Zrinjski domaćin, Široki olako gubi te utakmice. Ovo je prvi put da su izgledali konkurentno. Zrinjski je opravdao ulogu favorita. Korača prema odbrani titule, ne vidim ko ih može zaustaviti. Mislim da će se do kraja bazirati na Kup, trofej koji čekaju od 2008. godine. Možda im je to jedan cilj. Favorit su u dvomeču protiv Tuzle i do kraja prvenstva će se, kad matematički osiguraju titulu, bazirati na Kup i duplu krunu.

Zrinjski ima jako kvalitetan roster. I u ovoj utakmici su bile tri-četiri izmjene. Vidjeli smo Stanića, odmorio je Memiju, Zlomislić je počeo. Malo rotacije se kod njih ne osjeti.

Sloga - Velež 0:2

Velež je doveo 12 igrača, puno za jedan prijelazni rok, pogotovo kad uzmemo da su u prvoj polusezoni doveli osam. To je faktički 20 novih igrača. Imaju rezultat, dobro stoje defanzivno i dobro su spremni fizički. U nekoj ljepoti igre ne uživaju. Uz to što rade dobar posao, malo ih i sreća prati. Imamo utakmicu protiv Sarajeva gdje iz jednog udarca dobiju utakmicu. Protiv Sloge prvo poluvrijeme ni na jednu, ni na drugu stranu. Negledljiva utakmica prvih 45 minuta totalno. I onda iz jedne greške, loše komunikacije stopera Nikolića i golmana Brajlovića, Velež iz prvog udarca u okvir gola dolazi do prednosti. Poslije su to znalački iskoristili, napravili još jednu kontru za 0:2. Pokazali su da znaju igrati na rezultat. Defanzivno mi djeluju dobro, odgovorni su, dobra fizička sprema. Dosta utakmica dobili su u drugom poluvremenu ovog proljeća. I definitivno Haskić koji pravi razliku. Vidjeli smo protiv Slobode kad ga nema na terenu da je to ekipa u rangu Slobode, a s Haskićem dobija drugu dimenziju.

Vidjet ćemo šta će se desiti do kraja, da li će treći put zaredom uspjeti da osiguraju Evropu. To je cilj, ne možemo reći da bi to bio ogroman uspjeh. Bio bi ogroman neuspjeh da se ne plasiraju na euroscenu. Ono što su pokazali u nastavku, uz dozu sreće, zasluženo su tu gdje jesu.

Iznenadilo me što Sloga u utakmici za opstanak nema plan, da su bili toliko sterilni i jalovi. Imali su oni kao neku terensku inicijativu u prvom poluvremenu do primljenog gola, ali bez stopostotne prilike, bez kreirane šanse. Ako nemaš kvalitet, moraš da pokažeš više energije. Puno više sam očekivao od Sloge i za mene su u ovoj utakmici veliko razočarenje.

Leotar - Željezničar 1:0

Leotar je definitivno domaćinska ekipa koja zna kako igrati na terenu koji nije adekvatan ni za kreaciju, ni za posjed lopte. Oni se znaju postaviti, izaći agresivno, što jako poštujem. Definitivno žele pokazati da su oni domaćini. Postigli su gol iz bizarne situacije. Jako loša reakcija Bendera i zadnje linije Željezničara. Oni poslije znaju da zadrže prednost, kad postignu pogodak više nema igre. To je tako. Znaju to svi klubovi. Moraš se pripremit da ne primiš prvi gol i onda neće biti zadržavanja.

Nije Željo bio na nivou. I u duelima su igrači Leotara bili jači i čvršći. Nisam vidio odlučnost kod igrača Želje. Definitivno se osjetio izostanak Santosa. On je u nastavku sezone rješavao utakmice i kad ekipi ne ide, kad igra loše. Na kraju zaslužena pobjeda, veoma važna tri boda u borbi za opstanak.

Igman - Posušje 3:0

Nisam gledao utakmicu, jer nije bilo prijenosa. Prema viđenom u highlihtsima zaslužena pobjeda Igmana. Možda je Posušje moglo i povesti kod 0:0. Husref Musemić i njegov stručni štab rade odličan posao. Kroz pripreme se već vidjelo da su kompaktni, dobri, odgovorni. Imaju Ramića koji koristi svaku situaciju da zabije gol, Bodula koji zna da podvali loptu, da zadnji pas. Koriste svoje vrline, a sakrivaju mane. Ide im jako dobro. Želio bih da i ostanu. Vratili su se na svoj stadion, poštena ekipa koja hoće da igra i pruži protivniku uvjete za igru kad gostuju kod njih. Nakon ovog kola puno su bliže opstanku za razliku od drugih ekipa.

Posušju promjena trenera kao i kod Sloge nije donijela ništa novo. Posušju je sljedeća utakmica sa Slobodom ključna. Tu će se definitivno vidjeti ko će u nastavku prvenstva biti u prednosti. Ako Sloboda ostane neporažena, mislim da će Posušje biti glavni kandidat za ispadanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.