Podsjetio je da je na jesen predložio inicijativu da se osigura besplatna vakcinacija protiv sezonske gripe za sve zdravstvene radnike u Federaciji BiH i one koji pripadaju rizičnim grupama. 

- Nemam cjelovit odgovor od naših zavoda zdravstvenog osiguranja. Imam informaciju da se sporadično u nekim dijelovima Federacije BiH osigurala vakcina za zdravstvene radnike i za određene rizične grupe. Smatrao sam, jer postoje medicinski razlozi za to i indikacije da oni koji su najviše izloženi udaru koronavirusa bi trebali imati zaštitu barem od sezonske gripe - pojasnio je Duvnjak.

Podsjetio je i na to da zdravstveni sektor Federacije BiH "usitnjen na kantonalne zavode zdravstvenog osiguranja".

- Dosta je tu podijeljenih nadležnosti, fondovi i novac su podijeljeni. Kada su u pitanju i vakcine govori nam koliko je taj naš sistem često neefikasan i neučinkovit. Kada je u pitanju koronavirus, kada je u pitanju stručni segment, mi sigurno ne zaostajemo za svijetom, Evropom. Međutim, ono što zabrinjava, ne samo kada je pitanju Federacija BiH, nego i drugi entitet i cijela BiH, a to je vakcina na neki način još jednom potvrdila, kada je u pitanju nabavka vakcine, procedure i neusklađenost naših propisa, vidi se sva ta nefunkcionalnost ukupnog političkog i društvenog sistema u BiH - istakao je Duvnjak.

Naglasio je danažalost, pitanje nabavke vakcina pokazuje koliko je "politički i društveni sistem u BiH često disfunkcionalan, neefikasan, neproduktivan i koliko se dosta vremena i energije izgubi na politička usaglašavanja".

- Ovo je pitanje eklatantan primjer koliko je važno da imamo usaglašene zakone, da imamo jasne i precizne funkcionalne procedure jer od ovog pitanja zavise životi ljudi. Direktno je ugroženo zdravlje građana BiH, bez obzira na nacionalnost, etničku i entitetsku pripadnost - poručio je Duvnjak.

Govoreći o tome ko je najodgovorniji jer u BiH još nije počela vakcinacija, Duvnjak je kazao da su politički svi zajedno odgovorni što do sada već nisu uspjeli naći modalitete da se problemi rješavaju na funkcionalan način. 

- U užem smislu, kada govorimo ko je odgovoran, očigledno da su odgovorne one političke strukture u BiH koje na svaki mogući način pokušavaju da diskredituju institucije BiH i da bh. politički sistem učine što nefunkcionalnijim - pojasnio je Duvnjak.

Smatra da politički predstavnici i kolege iz Republike Srpske, nažalost, nemaju tu vrstu odgovornosti spram građana koje predstavljaju. 

- Da imaju tu vrstu odgovornosti spram života i zdravlja građana RS-a pokazali bi mnogo više volje i zainteresovanosti da se na nivou države BiH osiguraju kvalitetne pretpostavke kroz regulativu, proceduru i jasno finansiranje - rekao je Duvnjak.

Mišljenja je da BiH treba "harmoničan sistem, sistem u kojem se jasno zna šta je čija nadležnost, u kojem se jasno znaju procedure...".

- Plašim se u svemu tome da svi zajedno gubimo. Tu nema pobjednika. Ima li ijednog drugog pitanja na ovom svijetu koje bi nas moglo okupiti oko toga da tražimo najbolja rješenja, ako to nisu pitanja zdravlja i života ljudi - dodao je Duvnjak.