open-navfaktor-logo
search
"Posao za pravosuđe"
Duvnjak objasnio zašto je SDA tako oštro reagovala nakon hapšenja Novalića
Jasmin Duvnjak, delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, kazao je danas za N1 da je posao istrage navoda iz afere ''respiratori'' posao za pravosudne instituciju naglasivši važnost njihove nezavisnosti.
20.06.2020. u 13:48
get url
text

Dodao je da je Federalni parlament uradio sve što je mogao i u okviru svojih nadležnosti.

- Mi smo usvojili izvještaj Odbora koji je poredao relevantne činjenice i okolnosti vezano za ovu aferu i to je naš domen. Mi nismo ni Tužilaštvo, ni Sud. Kada je u pitanju angažman Federalnog paralmenta je da smo uradili korektan posao - rekao je Duvnjak u razgovoru sa novinarkom N1.

Potom je naglasio da se pravosuđu treba osigurati potpuna nezavisnost.

- Moj principijelni stav je sljedeći: za pravosudne institucije treba se osigurati potpuna autonomija, nezavisnost i profesionalnost. Ne bi trebalo da istraga, postupak. Optužnica i presuda u bilo kojim okolnostima, da dobiva neki prefiks nacionalni, entitetski. Zašto smo mi iz SDA reagovali? Svjedoci ste da SDA veoma rijetko ovako oštro reaguje. Naša reakcija je uvijek usmjerena onda kada se atakuje na nezavisnost institucija. Tok postupka uputio nas je na to da ima dosta rezervi na način vođenja ovog postupka, znači jedna selektivnost - dodao je on uz poruku da nije samo SDA nezadovoljna radom pravosudnih institucija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.