open-navfaktor-logo
search
Uoči godišnjice
Duvnjak: Podrška radu uprave Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari
Uoči obilježavanja 25 godina od genocida u Srebrenici, članovi Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH danas su posjetili Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, gdje su na spomen-obilježja položili cvijeće te učenjem Fatihe odali počast nevino ubijenim žrtvama genocida.
09.06.2020. u 14:05
get url
text

Delegaciju je dočekao Emir Suljagić, v. d. direktora Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, koji je naglasio da je svaka posjeta Centru veoma značajna.

- Ova posjeta ima težinu koju ne treba objašnjavati i ovo je prva grupa parlamentaraca koja je iskazala želju da ove godine posjeti Memorijalni centar. Svakako da ću ih upoznati o svemu, pa i o samom stanju u kojem se nalazi Memorijalni centar i o aktivnostima koje provodimo - rekao je Suljagić.

Predsjednik Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH i član kolegija Doma naroda parlamenta BiH Jasmin Duvnjak izrazio je punu podršku radu Uprave Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.

- Ovo je prva posjeta delegata u ovoj formi, iako svake godine delegati dolaze na dženazu i ukop žrtva genocida. Osnovni razlog današnje posjete su pripreme i aktivnosti uoči obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici. Naravno, na ovaj način želimo dati punu podršku radu uprave Memorijalnog centra - istakao je Duvnjak.

Ukazujući na značaj afirmacije kulture sjećanja i kulture pamćenja, podvlači da je zaborav put u novi zločin, novi genocid.

- Iskreno se nadam da ćemo svi mi učiniti da se na svaki način sjećamo perioda 1992-1995. godine i odajemo dužnu počast žrtvama genocida, a sa druge strane, da stvorimo ambijent da se nikad i nikome ne desi Srebrenica - poručio je Duvnjak.

Podsjeća da je 2014. godine kao zastupnik Parlamenta Federacije BiH bio predlagač dosad jedinog zakona, odnosno propisa kojim se kaznom zatvora u trajanju tri mjeseca do tri godine kažnjava svako javno negiranje i poricanje genocida i svih pravosnažnih presuđenih zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.