open-navfaktor-logo
search
Klub Bošnjaka
Duvnjak: Schmidtove odluke su parkirale HDZ u vlast u FBiH
Predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Jasmin Duvnjak danas je u Sarajevu na press konferenciji govorio o dobrim i lošim stranama nametnutih odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice Christiana Schmidta.
18.10.2022. u 13:27
get url
text

VEZANI TEKST - Hoće li Dubravko Čampara biti četvrti sudija Ustavnog suda FBiH?
 
Duvnjak je rekao da je suština amandmana parkiranje Hrvatske demokratske zajednice BiH u vlast FBiH. 

- Sa ovim amandmanima nas čeka parkiran HDZ u vlasti. Neka čeka, ali sa ozbiljnim pristupom, a ne sa listama političkih ultimatuma - rekao je Duvnjak.

Govoreći dalje o amandmanima Schmidta, kazao je da se oni reflektiraju na rad i djelovanje samo jednog entiteta.

- Isključivo je samo prostor entiteta FBiH prepoznat kao prostor u kojem se dešavaju određene diskriminacije i u kojem postoji nepoštivanje ljudskih prava i temeljnih sloboda, a na kojem bi se trebale implementirati neke od presuda kojima se otklanjuju veoma bitne diskriminacije koje postoje u političkom životu FBiH.

Tako imamo situaciju da se ignorišu presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, ignorišu se i presude domaćih sudova, a ovim Schmidtovim odlukama se tretirala samo ona iz predmeta Ljubić. Smatramo da je diskriminacija prepoznata samo u jednom entitetu, a da su ignorisane presude koje su starije od presuda Ljubić, poput presude Sejdić-Finci.

Ovim se amandmanima ojačala i zacementirala pozicija HDZ-a. Pojačali su asimetriju koja postoji između dva entiteta, odnosno jaz između FBiH i RS-a.

Mi već živimo asimetriju koja se tiče nejednakih nadležnosti i ovlaštenja Doma naroda parlamenta Federacije i Vijeća naroda u RS-u.

Što se tiče javnih funkcija, u FBiH iz istog naroda ne mogu biti premijer i predsjedavajući oba doma Parlamenta, dok u RS-u mogu biti iz istog naroda - istakao je Duvnjak.

VEZANI TEKST - Na Domu naroda 19. oktobra potvrđivanje kandidata za sudije Ustavnog suda FBiH, ko će biti četvrti?

Duvnjak se osvrnuo i na povećanje broja delegata u Domu naroda FBiH kazavši da se iz ekonomskih razloga brojka od 58 ne treba povećati na 80, već ju je trebalo smanjivati. Što se tiče popunjavanja Doma naroda FBiH, dosad se koristio popis stanovništva iz 1991, a sada je Schmidt koristio popis iz 2013. Duvnjak je također kazao da se iskomplikovala procedura oko izbora predsjednika i potpredsjednika FBiH.

- Povećava se broj delegata koji predlažu predsjednika i potpredsjednika FBiH. Dosad je trebalo minimalno šest od 17 delegata u okviru jednog kluba konstitutivnog naroda. To je 35 posto, a sada je neophodno 11 od 23, to je 48 posto. Pitanje je da li će biti efikasno - rekao je Duvnjak.

Pozitivno je da kantoni imaju 30 dana da pošalju svoje delegate u Dom naroda FBiH, kao i to da predsjednik FBiH ima jasan rok za imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH, smatra Duvnjak.

Na sutrašjoj vanrednoj sjednici Doma naroda FBiH počet će implementacija Schmidtovih odluka, kako je Duvnjak nazvao: "Premijerno izvođenje Šmitovih amandmana u političkoj praksi u BiH, tačnije entitetu Federacije BiH".

Naime, Dom naroda FBiH trebao bi da potvrdi tri kandidata za Ustavni sud FBiH, Mirka Milićevića (Hrvat), Branimira Orašanina (Srbin) i Ajšu Softić (Bošnjakinja).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.