"Naša Armija je branila i odbranila domovinu" 

- Skoro deceniju je trajala borba da se poveća naknada za tuđu njegu i pomoć za najtežu kategoriju RVI 100 posto Armije RBiH (oko 600 boraca) koji imaju teška oštećenja zdravlja i potrebu za stalnim pratiocima i cjelodnevnom pomoći. Ovim zakonom smo značajno unaprijedili status i materijalna prava (dodatnih pet miliona KM) ove kategorije RVI.

Usvojene su i izmjene Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju čiji smo predlagači bili kolega Zijat Mušić iz Zastupičkog doma FBiH i ja. Novim zakonom omogućava se jednakopravan tretman svih penzionera u FBiH te otklanja višegodišnja nepravda i diskriminacija koja je postojala između korisnika penzija po Zakonu o PIO-u i Zakonu o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca.

Od sada sva usklađivaja rasta penzija bit će jednaka za sve penzionere. Oni mogu očekivati nakon zakonskog usklađivanja 15. aprila značajnije uvećanje penzija - govori Duvnjak i dodaje:

- Kao jedan od supredlagača ovih zakona, na kojima smo radili skoro dvije godine, mogu kazati da sam sretan i ponosan što smo ovaj parlamentarni zadatak okončali uoči 15. aprila, obilježavanja 30. godišnjice Armije Republike Bosne i Hercegovine. Naša Armija je branila i odbranila domovinu i obraz, heroji i junaci slobodarske Armije RBiH zaslužuju trajnu zahvalnost i počast današnje i svih budućih generacija.

Tekovine odbrambeno-oslobodilačkog rata se moraju afirmisati, a herojstvo branilaca domovine mora nam biti inspiracija, snaga i motiv da istrajemo u borbi sa svim izazovima i problemima koje nosi današnje vrijeme.

"Ne smijemo zaboraviti najzaslužnije"

Razgovarali smo i sa Zijatom Mušićem, zastupnikom u Zastupničkom domu FBiH, a koji je i ratni komandant Armije RBiH.

- Svaki pomak u poboljšanju prava i statusa boraca za mene znači da nismo i ne smijemo zaboraviti one koji su najzaslužniji za državu Bosnu i Hercegovinu. Ovo je prilika, kroz odgovoran parlamentarni rad i konkretne rezultate, da svakom našem pripadniku od vojnika do generala naše časne Armije Republike Bosne i Hercegovine čestitam 30. godišnjicu. Nastavljamo raditi na daljnjem unapređenju njihovog standarda i otklanjanju preostalih nepravdi. Najčasnija generacija Bosanaca i Hercegovaca je to zaslužila - naglasio je Mušić.