open-navfaktor-logo
search
Politički transferi
Dva mjeseca od Lokalnih izbora: Ko je već promijenio stranački dres, a ko je izbačen iz stranke?
Dva mjeseca su prošla od održavanja Lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, a javnost je već imala priliku svjedočiti brojnim promjenama stranačkih dresova, napuštanjima stranaka ili izbacivanju izabranih vijećnika iz stranaka sa čiji su izbornih listi osvojili mandate u lokalnim zajednicama.
16.01.2021. u 07:39
get url
text
Stranački transferi

Pojedini vijećnici su na izlaznim vratima svojih stranaka zbog postupaka suprotstavljenim ranije utvrđenim smjernicama, te je izvjesno da ćemo u narednim danima imati nove samostalne vijećnike ili prebjege u druge stranke.

Tako je među samostalne vijećnike otišao Srđan Srdić, vijećnik u Općinskom vijeću Novo Sarajevo koji je mandat dobio sa liste Naroda i pravde. Srdić je bio na 22. mjestu liste te stranke, ali je osvojio najveći broj glasova, te tako osvojio mandat u Općinskom vijeću.

VEZANI TEKST – Narod i pravda već ostala bez vijećnika, stranku napustio kandidat sa najviše glasova?

Najviše promjena je do sada bilo u Općinskom vijeću Novi Grad Sarajevo. Među prvima je bez članske kartice stranke sa čije je liste osvojio mandat ostao Fahrudin Tinjak.

On je isključen iz BOSS-a zbog, kako je saopćeno iz te stranke, preletačkog lično-interesnog priklanjanja socijal-nacionalističkoj najnovijoj vlasti u Kantonu Sarajevo.

- U njoj glavnu riječ vodi politički subjekt pod nazivom Naša stranka, poznat po otvorenom proklamovanju fašizma nametanjem političke platforme da su Srbi u BiH ugroženi prevelikim brojem Bošnjaka, a što kroz politički brak podržavaju SDP, Narod i pravda i ostali koji sa njima čine novu parlamentarnu većinu – pisalo je u saopćenju BOSS-a.

Stranku sa čije je liste osvojila mandat napustila je Enisa Spahić, sada već bivša članica Naše stranke. Spahić je nakon Lokalnih izbora zatražila brisanje iz evidencije članova Naše stranke, te je na konstituirajućoj sjednici Općinskog vijeća podržala većinu okupljenu oko SDA.

Zbog tog postupka je Naša stranka objavila njenu fotografiju sa crvenom rukom preko lica, što je u javnosti protumačeno i kao prijetnja novogradskoj vijećnici.

VEZANI TEKST - Naša stranka: Izvinjavamo se zbog prevare Enise Spahić, izdaje povjerenja i glasa koji ste dali

Zbog podrške istoj većini je iz SBB-a isključen vijećnik Azem Cviko, dok su se iz Platforme za progres požalili da su "žrtve prevare", aludirajući na izlazak njihovog vijećnika Mehmeda Karkelje iz te stranke nakon Lokalnih izbora.

- Mehmed Karkelja je obnašao funkciju predsjednika Općinskog odbora Novi Grad, a na nju je podnio neopozivu ostavku neposredno nakon izbora – saopćeno je iz Platforme nakon što je Karkelja također podržao većinu okupljenu oko SDA.

S druge strane, SDA je ostala bez vijećnika u Centru, s obzirom na to da je tu stranku napusio nosilac liste na proteklim Lokalnim izborima Velija Katica. Dovodena je u pitanje i sudbina nekoliko vijećnika SDA u Gradskom vijeću Tuzla, nakon što su podržali većinu okupljenu oko SDP-a.

- Kolega Šefik Husić i ja smo bili suzdržani prilikom izbora predsjedavajuće i zamjenice, kako je i bio dogovor Kluba SDA, a naše troje kolega glasali su "za". Organi stranke će odlučiti kako i na koji način će se vrednovati rad onih koji ne slijede našu analizu i dogovor. Poštujem njihovo mišljenje, ali mislim da u političkoj utakmici ono mora biti u sklopu organa stranke s čije liste su birani – izjavio je šef Kluba vijećnika SDA Zijah Rifatbegović.

VEZANI TEKST - Gradsko vijeće Tuzle: Uz zvaničnu SDP-ovu većinu i tri vijećnika SDA te PDA i HDZ

Vijećnik u Općinskom vijeću Vareš Elvir Rožajac je nakon izbora napustio Našu stranku i prešao u Demokratsku frontu. BPS je ostao bez vijećnika u Općinskom vijeću Tešnja, s obzirom na to da su iz članstva isključili Harisa Jašića.

Jedan od tri vijećnika Naroda i pravde u Općinskom vijeću Novi Travnik podržao je većinu okupljenu oko SDA, što također dovodi u pitanje njegovu sudbinu u toj stranci.

Mirko Zemunović je u Skupštini Dervente podržao većinu okupljenu oko SDS-a, što ga je koštalo članstva u Socijalističkoj partiji. Iz istog razloga je iz Ujedinjene Srpske u Derventi isključen Slavko Bojanić.

U Višegradu je DNS napustio vijećnik Mladenko Tasić, koji je ranije obnašao dužnost predsjednika Općinskog odbora te stranke.

S obzirom na to da se još "kristalištu" većine u općinskim i gradskim vijećima, te skupštinama općina i gradova, vrlo je izvjesno da će u narednom periodu biti još vijećnika i odbornika koji će ostajati bez članstva u matičnim strankama sa čijih su listi osvajali mandate na prošlim Lokalnim izborima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.