open-navfaktor-logo
search
Tehničke nepravilnosti
Dva najveća japanska proizvođača automobila s tržišta povlače šest miliona vozila
Vozila bi mogla imati neispravnu elektroničku upravljačku jedinicu (ECU) koja bi trebala pomoći u zaštiti putnika pri sudaru
23.01.2020. u 22:30
get url
text

Dva najveća japanska proizvođača automobila, Toyota i Honda, s tržišta povlače više od šest miliona automobila zbog otkrivenih sigurnosnih propusta.

Toyota je saopćila da će povući 3,4 miliona vozila, od kojih je njih čak 2,9 miliona nalazi u Americi, dok je Honda objavila da povlači 2,7 miliona automobila, također, najviše sa američkog tržišta. No, još uvijek nije poznato jesu li iste nepravilnosti pronađene i na automobilima na europskom tržištu.

Među modelima koji će Toyota povući nalaze se Corolla, Corolla Matrix, Avalon i Avalon HV koji su proizvedeni između 2010. i 2019. godine. U slučaju Honde, riječ je o modelima Acure proizvedenim između 1996. i 2003. godine.

Kako navodi CNN, spomenuta vozila mogla bi imati neispravnu elektroničku upravljačku jedinicu (ECU) koja bi trebala pomoći u zaštiti putnika pri sudaru. Ovaj bi uređaj trebao komunicirati sa senzorima u automobilu i pomoći pri aktivaciji zračnih jastuka i zatezača sigurnosnih pojaseva.

Honda također poziva vlasnike automobila da se prijave na pregled, iako postoji velika šansa da im servisi neće moći puno pomoći. Zbog nedostatka alternativnih rezervnih dijelova, iz Honde poručuju da neće moći započeti s popravcima još najmanje godinu dana, objavio je jutarnji.hr.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.