open-navfaktor-logo
search
Brčko
Dvojac osuđen na zatvorske kazne zbog prodavanja glasova NiP-ovom kandidatu na izborima 2020.
Pred Osnovnim sudom Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Elvir Saletović (49) osuđen je na godinu i četiri mjeseca zatvora, a Sanel Pengić (34) na godinu dana zatvorske kazne, jer su kandidatu jedne političke stranke na lokalnim izborima 2020. godine za novac ponudili više stotina glasova.
07.07.2022. u 14:32
get url
text

Kako je navedeno u optužnici, oni su uoči održavanja izbora prethodno osmislili i međusobno dogovorili, te pronašli i udružili se s više njima poznatih osoba u cilju počinjenja krivičnog djela povrede slobode odlučivanja birača, saopćilo je Tužilaštvo Brčko distrikta BiH.

Saletović i Pengić se terete da su tim osobama namjeravali ponuditi naknadu do 50 maraka, uz uvjet da glasaju za kandidata političke stranke s kojim oni prethodno postignu dogovor. Tako su planirali da na dan izbora budu prisutni na biračkom mjestu na kojem će određeni birači glasati, davati im upute, vršiti nadzor i kontrolu njihovog glasanja.

Pengić je zatim stupio u kontakt s jednim od kandidata za Skupštinu Distrikta od koga su za ponuđenu kupovinu 130 glasova preuzeli iznos od 1.300 maraka, u apoenima po 10 maraka, dok bi ostatak novca preuzeli nakon glasanja.

Uz početne informacije dobivene od tog kandidata i Centra za istraživačko novinarstvo Sarajevo, Tužilaštvo i Policija Distrikta otvorili su istragu i početkom novembra 2020. godine proveli akciju "Glasač", koja je okončana hapšenjem i stavljanjem u pritvor Saletovića i Pengića.

Osumnjičeni su ubrzo optuženi, a nakon glavnog pretresa pred Osnovnim sudom, tokom kojeg su dokazane optužbe Tužilaštva, osuđeni su za krivično djelo pripremanje krivičnog djela, navodi se u saopćenju.

Naime, njih su razotkrili novinari CIN-a koji su, predstavljajući se kao stranački aktivisti, organizovali sastanak njih dvojice sa Abdulahom Iljazovićem, kandidatom stranke Narod i pravda na lokalnim izborima. Nakon kratkog dogovora porukom, sastali su se u kafiću na jednoj brčanskoj pumpi. Plan je bio da Iljazović da 6.500 maraka za 130 glasova, a Saletović i Pengić pronađu glasače i za svakog od njih naplate po 50 maraka te dio novca zadrže za sebe.

Iljazović je na dogovoreni sastanak došao sa novinarom CIN-a, predstavivši ga kao svog saradnika. Tu je dogovorena primopredaja 1.300 maraka u apoenima od po 10 maraka. Na taj način svaki glasač je trebao dobiti po jednu novčanicu koju bi kao dokaz na dan izbora fotografisao pored zaokruženog glasačkog listića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.