open-navfaktor-logo
search
Liječenje
Dvoje pacijenata moderno opremljenim ambulantnim avionom prevezeni iz BiH u Tursku
Tim, koji su činili posada aviona, doktor, anesteziolog i drugi medicinski radnici, doputovao je u BiH kako bi dvoje državljana Republike Turske, hitno bili vraćeni u matičnu zemlju i pružena im vrhunska medicinska pomoć
16.09.2019. u 12:37
get url
text

Republika Turska nastoji svojim državljanima, bez obzira gdje se nalazili, u svakom trenutku pružiti vrhunske usluge, pogotovo kada je riječ o zdravlju. Tako je dvoje pacijenata, iz Sarajeva i Mostara, moderno opremljenim ambulantnim avionom, prevezeno u bolnice u Turskoj.

Tim, koji su činili posada aviona, doktor, anesteziolog i drugi medicinski radnici, doputovao je u Bosnu i Hercegovinu kako bi dvoje državljana Republike Turske, hitno bili vraćeni u matičnu zemlju i pružena im vrhunska medicinska pomoć. Halise Zerrin Oztekin (51) tokom turističke posjete Sarajevu, pretrpjela je moždani udar, a 36-godišnji Yunus Dilber, koji se nalazio u Mostaru, krvarenje u digestivnom traktu.

Porodice pacijenata zatražile su od turskih vlasti da hitno budu prebačeni ambulantnim avionom u Tursku. Ministarstvo zdravstva Republike Turske razmotrilo je zahtjeve i poslalo moderno opremljenu letjelicu, koja istovremeno može prevoziti četiri pacijenta, što je rijetkost u svijetu, a stručni tim je 23.15 sati krenuo za Sarajevo.

Ljekar tima Alim Gasanov za AA je kazao kako je Oztekin pretrpjela moždani udar i da joj je ukazana medicinska pomoć u Sarajevu, a potom je porodica zatražila pomoć turskih vlasti.

-Na zahtjev se uključilo i Ministarstvo zdravstva. Zahtjev je razmotren i donesena odluka da pacijentica bude prevezena u Tursku - pojasnio je Gasanov koji je dodao kako je Oztekin bila u teškom stanju u trenutku kada je brigu o njoj preuzeo turski tim.

Dodao je kako je pacijentica i dalje bez svijesti.

-Avion posjeduje najmoderniju tehnologiju. Liječenje pacijentice bi trebalo biti nastavljeno u Ankari - kazao je Gasanov.

Gasanov je rekao i kako je drugi pacijent Yunus Dilber (1983), direktor Instituta Yunus Emre u Mostaru. Dilber je pomoć ljekara zatražio nakon što je primijetio krvarenje,

-U bolnici je urađena endoskopija i otkriveno je da je došlo do krvarenja, ali nije ustanovljeno mjesto krvarenja - pojasnio je Gasanov.

Dodao je kako Billur Dilber zatražila da liječenje njenog supruga bude nastavljeno u Turskoj, što je i odobreno. Gasanov je rekao kako je Dilber trenutno pri svijesti, može govoriti i kretati se uz pomoć.

-Namjeravamo liječenje pacijenta čije je stanje trenutno stabilno nastaviti u bolnici u Istanbulu - rekao je Gasanov.

Prema njegovim riječima ambulantni avion s četiri ležaja i opremom za intenzivnom njegu, jedan je od rijetkih u svijetu.

-U ambulantnom avionu se nalazi visokomoderna tehnologija, a stručno osoblje može pružiti pomoć svima, od djece do odraslih, pacijenata u veoma teškom stanju, ali i trudnicama - rekao je Gasanov.

Poručio je kako će nastaviti pružati pomoć onima kojima je ona neophodna. Pacijent Yunus Dilber smatra kako u Turskoj ima priliku dobiti bolju njegu.

-Zahvalan sam što naša država svojim službenicima i građanima u inostranstvu nudi ovakve mogućnosti - rekao je Dilber.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.