open-navfaktor-logo
search
Nakon Predsjedništva BiH
Džaferović: Dodik je prilično nervozan čovjek i sada se pravda za politiku koju vodi, pokušava da nas isprovocira
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na vanrednoj sjednici utvrdilo Prijedlog budžeta institucija BiH za ovu godinu, u kojem je, shodno jučerašnjoj odluci visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta, udovoljeno zahtjevu Centralne komisije BiH te planirano i 12,5 miliona KM za održavanje ovogodišnjih Općih izbora u zemlji.
08.06.2022. u 17:13
get url
text

To je novinarima nakon sjednice izjavio predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i dodao da će prijedlog budžeta već tokom dana biti upućen Parlamentarnoj skupštini BiH.

Prema Džaferovićevim riječima, Centralna izborna komisija ne mora čekati da se o budžetu izjasni Parlament već, praktično, ima taj novac budući da su odluke visokog predstavnika izvršne i da stupaju na snagu odmah po objavi na web stranici Ureda visokog predstavnika (OHR).

Predsjedavajući je informirao novinare i da je danas održana redovna sjednica Predsjedništva BiH, a na novinarsko pitanje o današnjim razgovorima s delegacijom iz Parlamentarne skupštine NATO saveza, odgovorio da je stav Bosne i Hercegovine u odnosu na NATO put jasan, ali da je danas razgovarano i o značajnoj temi, a odnosi se na to da je NATO zaštitnik Dejtonskog sporazuma u slučaju da mandat Misiji Althea eventualno ne bude produžen.

VEZANI TEKST - Dodik ponovo tražio da Predsjedništvo BiH zauzme novi stav o Ukrajini i ponovo je odbijen

Govoreći dalje o današnjoj redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, Džaferović navodi da je član Milorad Dodik predlagao odluku da Bosna i Hercegovina pristupi inicijativi "Otvoreni Balkan".

To bi, prema Džaferoviću, značilo ići "grlom u jagode" te je on i predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji, na njegovo pismo da putuje na samit u Ohrid, odgovorio da Predsjedništvo BiH nije razmatralo ovu inicijativu, što je dostavio i dvojici članova Predsjedništva Miloradu Dodiku i Željku Komšiću.

- Mislim da je Predsjedništvo BiH uradilo kako treba i usvojilo Nacrt budžeta. To kako će Parlament… Kada su izbori u pitanju i novac za izbore, odluka visokog predstavnika važi i CIK i svi su dužni da provedu tu odluku i tu nema dileme. Milorad Dodik je prilično nervozan čovjek i sada se pravda za politiku koju vodi. Pokušava da nas isprovocira, a mi mu ovako odgovaramo. Predlagao je da Predsjedništvo BiH bez ikakve analize pristupi "Otvorenom Balkanu". Ne ide su "grlom u jagode". Moramo znati šta je sa tržištem i puno je tu pitanja - rekao je Džaferović.

Na redovnoj današnjoj sjednici, Dodikov prijedlog o "Otvorenom Balkanu", glasovima Šefika Džaferovića i Željka Komšića nije ni uvršten u dnevni red kao što nisu ni druge inicijative, a jedna se odnosi na rat u Ukrajini, o čemu, kako dodaje Džaferović, "već imamo jasne stavove i primjenjujemo ih".

U dnevni red nisu uvršteni ni Dodikovi prijedlozi za Džaferovićevu smjenu niti za osporavanje statusa Christiana Schmidta kao visokog predstavnika u BiH.

Džaferović je odgovorio i na pitanje o predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću i spekulacijama da neće biti kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH.

- Prema onome što ja znam, a znam skoro sve što treba da znam, on ima opću podršku SDA, ima i moju podršku - rekao je Džaferović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.