Zajednički je istaknuto da je od izuzetnog značaja pridruživanje Bosne i Hercegovine rezoluciji Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kojom se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu, kao i drugih sličnih akata međunarodne zajednice.

Razgovarano je o odnosima i zajedničkim projektima Bosne i Hercegovine i NATO saveza, a posebna pažnja posvećena je pitanju integracijskog puta i saradnje između NATO saveza i institucija Bosne i Hercegovine, primarno Oružanih snaga BiH i Ministarstva odbrane.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je kazao da su NATO i EU integracije utvrđen vanjskopolitički cilj, te da Bosna i Hercegovina svoju sigurnosnu i odbrambenu politiku definira u tijesnoj saradnji sa NATO savezom.

Predsjedajući Predsjedništva BiH istaknuo je zahvalnost NATO savezu i NATO štabu u BiH za sve što čine za Bosnu i Hercegovinu od zaustavljanja agresije i zaključivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, preko reforme odbrambenog sektora, pa sve do danas, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.