Stav svih sagovornika jeste da odnos prema prošlosti mora biti u znaku poštivanja presuda međunarodnih sudova, uključujući i presude Međunarodnog suda pravde i Haškog tribunala kojima je utvrđeno da je u Srebrenici počinjen genocid.

Tokom susreta je konstatirano da su odnosi između Bosne i Hercegovine i Crne Gore dobrosusjedski i prijateljski, te da imaju izuzetan značaj ne samo za ove dvije države već i za cijeli region zapadnog Balkana.

Istaknut je značaj ekonomske saradnje i razmjene posjeta na najvišem političkom nivou za dodatno jačanje i unapređenje odnosa između Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Sagovornici su se složili da je interes Bosne i Hercegovine i Crne Gore u jačanju građanskog uređenja i ostvarenja članstva u Evropskoj uniji, te da evropske i euroatlantske integracije nemaju alternativu. Istaknuta je i važnost regionalne saradnje, te je podcrtano da je multietnički karakter država u regionu kao što su Bosna i Hercegovina i Crna Gora bogatstvo i komparativna prednost a ne razlog za podjele i tenzije.