open-navfaktor-logo
search
Njemački Die Welt
Džaferović: Možete li zamisliti da nacistički odredi smrti marširaju na godišnjicu Kristalne noći?
I utjecajne njemačke dnevne novine Die Welt danas su se bavile obilježavanjem neustavnog dana RS-a u Banjoj Luci. 
09.01.2022. u 19:50
get url
text

U tekstu " Zabranjena parada raspiruje fantazije o otcjepljenju" navodi se kako je danas u Banjoj Luci i pored zabrane održana parada. 

- Političko rukovodstvo bosanskih Srba defileom obilježava dan osnivanja svoje republike prije 30 godina, prenosi RTRS u direktnom prijenosu javne televizije Republike Srpske. I to rade iako je ova parada zapravo zabranjena - piše Die Welt. 

VEZANI TEKST - Završen defile u Banjoj Luci: Dodik zapjevao, iz mase se čulo "Pravda", za kraj "Marš na Drinu"

Pojašnjava se da je Ustavni sud BiH prije nekoliko godina ovaj "praznik" proglasio neustavnim zbog diskriminiranja drugih etničkih grupa. Ovogodišnja parada je pod posebnom pažnjom međunarodne zajednice, dok srpski lider Milorad Dodik mjesecima gura svoju nacionalističku i separatističku politiku. Podsjeća se da su mu SAD nedavno uvele sankcije zbog separatističkih tendencija i korupcije.

Die Welt citira i člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića koji je kritikovao paradu drastičnim poređenjem. 

- Možete li zamisliti da nacistički odredi smrti marširaju evropskim ulicama na godišnjicu Kristalne noći? - pita on dodajući:

- Za žrtve i preživjele ratnih zločina ove scene su bolne i traumatične.

Dalje u tekstu se pojašnjava šta se dogodilo 9. januara, kakva je uloga ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića, te njihove veze sa Slobodanom Miloševićem. 

- Ratko Mladić izvršavao je Karadžićeva naređenja. Za nekoliko mjeseci njegova vojska je zajedno sa srpskim paravojnim formacijama osvojila velike dijelove zemlje. Stotine hiljada muslimana moralo je da pobjegne. Početkom 1993. godine postojalo je samo nekoliko muslimanskih enklava u Bosni i Hercegovini. Jedna od njih je Srebrenica, koja je 1995. godine bila mjesto prvog genocida u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, kada su vojnici iz Republike Srpske ubili 8.000 muslimana. To što bosansko-srpske snage sigurnosti 9. januara iz godine u godinu marširaju ulicama Banja Luke i slave svoj "državni praznik" smatra se provokacijom - stoji u tekstu. 

Milorada Dodika Die Welte naziva "najmoćniji političar u RS-u", te navodi da je u decembru NSRS izglasala zaključke o povlačenju ovog entiteta iz vojske, sudskog i poreskog sistema, što bi bilo ravno secesiji. Navodi se da je Dodik u intervjuu za beogradske Novosti pozvao se na jedinstvo sa Srbijom, izražavajući uvjerenje da će RS jednog dana biti nezavisna država te imati federalni ili konfederalni status sa Srbijom. Dodik iznova koristi "državni praznik" da osnaži svoje političko djelovanje, naglašava Die Welt.  

 

 

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.