Odgovarajući na novinarska pitanja kategorički je ponovio da se o Bosni i Hercegovini može raspravljati samo u Bosni i Hercegovini!

- Zašto bi Bosna i Hercegovina bila centralno pitanje procesa Brdo-Brioni? Ne idem ja ni na kakav forum da raspravljam o Bosni i Hercegovini. Mi ćemo o Bosni i Hercegovini raspravljati ovdje, u BiH. I o našem evropskom putu ćemo razgovarati sa našim partnerima u Briselu i o našem NATO putu sa našim partnerima u Briselu. Ja idem na proces Brdo Brioni zbog onoga zašto je on zamišljen i zašto je uspostavljen - odrješito je kazao Džaferović i dodao:

- Ovo je deseta godišnjica uspostave te platforme za saradnju u jugoistočnoj Evropi. Tu su sve države bivše Jugoslavije, plus Albanija, da vidimo kako možemo da unaprijedimo naše međusobne odnose, a ne da ja na tom forumu, ili bilo ko od nas iz Bosne i Hercegovine raspravlja o stanju u Bosni i Hercegovini. Ni o jednoj državi nema rasprave na tim forumima. Ja odlazim kao jedan od čelnih ljudi, zastupam stavove Bosne i Hercegovine kada je u pitanju saradnja i unapređenje saradnje sa svim državama koje učestvuju u radu te platforme, a ne da raspravljam o stanju u BiH. Nema rasprave! Mi ćemo ovdje raspravljati o stanju u našoj zemlji.