open-navfaktor-logo
search
O ustavnim pozicijama
Džaferović: Nedostojno je da ministar Vulin postavlja meni bilo kakvo pitanje
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović ocijenio je danas da je nedostojno da ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandar Vulin postavlja njemu bilo kakvo pitanje.
04.06.2021. u 14:41
get url
text

Naime, Vulin je odgovarajući na izjavu Džaferovića da niko ne treba paternalistički da se odnosi prema BiH i da Srbija nema nikakve veze s imenovanjem visokog predstavnika u BiH Christiana Schmitda, poručio da je vrlo prirodno da Srbija razmišlja o sudbini Srba u BiH jer niko drugi neće.

Također, Vulin je kazao da je Džaferović odlazio u Novi Pazar i razgovarao sa Sulejmanom Ugljaninom, čelnikom Stranke demokratske akcije Sandžaka, ali da o tome niko Džaferoviću ništa nije rekao.

Džaferović ga je podsjetio da je on član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda te je dužan štititi i voditi računa o cijeloj BiH i svim građanima u narodima koji u njoj žive što je njegova ustavna pozicija.

- Bošnjački narod osim u BiH živi u gotovo svim državama nastalim raspadom bivše Jugoslavije i potpuno je normalno da sarađujem, razgovaram i susrećem se s Bošnjacima u državama u kojima su oni autohtoni narod - podvukao je.

Prilikom svih posjeta, kakvu danas ima s Bošnjačkim vijećem u Ražajama, podvlači da se mora poštovati država u kojoj narod živi, njen Ustav, suverenitet i integritet što je uvijek činio uključujući i Novi Pazar gdje je boravio na poziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća i tako će se ponašati i u Crnoj Gori.

Naglasio je da promjena vlasti ne treba utjecati na pozicije naroda i manjinskih naroda te njihovu zastupljenost jer su to dvije odvojene stvari što bi trebalo biti poštovano u čemu ne vidi problem.

Džaferović je kazao jučer da je Srbija kao strana u ratu u Bosni i Hercegovini bila potpisnica Općeg okvirnog sporazuma i nekih od aneksa među kojima je i Aneks X i iz njega proizilaze samo obaveze za Srbiju da pruži podršku radu visokog predstavnika, kako bi on mogao što uspješnije da provodi svoj mandat u vezi s civilnim aspektima sporazuma.

Tako je odgovorio Vučiću koji je 2. juna, nakon sastanka s predstavnicima bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska u Beogradu, izjavio da će Srbija ubuduće tražiti od visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini izvještaje o stanju u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.