VEZANI TEKST - Ustavni sud RS-a odbio zahtjev Kluba Bošnjaka o neustavnom zakonu o nepokretnoj imovini

Da li će još reagovati visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt i kao u aprilu prošle godine suspendovati ovaj dokument zasad se ne zna, ali je poznato da će pravne poteze poduzeti probosanske stranke.

Kako nam je kazano u Stranci demokratske akcije, sigurno je da se borba za očuvanje državne imovine nastavlja, i to pred Ustavnim sudom BiH.

- Pravo da podnesu zahtjev za ustavnost imaju članovi Predsjedništva BiH, predsjedavajuća Vijeća ministara, članovi Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH kao i jedna četvrtina zastupnika u svakom od domova PS BiH - kaže za Faktor Šefik Džaferović, bivši član Predsjedništva BiH i delegat u Domu naroda BiH.

U SDA čekaju samo da se neustavni zakon objavi u Službenom glasniku RS-a.

- Nakon što se to desi, ovlašteni predstavnici SDA u institucijama uputit će zahtjev za ocjenu ustavnosti, čiji tekst već imamo spremljen. Pravni savet SDA je ozbiljno pristupio ovome i završio je svoj dio posla. SDA je uvijek predvodila procese zaštite ustavnog poretka pred secesionističkim potezima vlasti RS-a. Tako će biti i ovaj put - istakao je Džaferović.