open-navfaktor-logo
search
Susret u Predsjedništvu
Džaferović sa Cormack: Tražio sam da se pošalje jasna poruka da blokade i ucjene nisu prihvatljive
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je prvu zamjenicu pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država i bivšu američku ambasadoricu u BiH Maureen Cormack.
09.03.2020. u 16:32
get url
text

Planiran je i njen susret s visokim predstavnikom Valentinom Inzkom.

{$galerijaFotografija}

- Razgovarali smo o aktuelnoj situaciji u BiH, prvenstveno vezano za blokadu rada institucija Bosne i Hercegovine. Iznio sam stav da blokade, nikakve ucjene, nisu prihvatljive. Da se blokadama i ucjenama ne može ništa postići. Tražio sam da se pošalje vrlo jasna poruka da to nije put kojim treba ići BiH te da se pristupi konstruktivnom radu u institucijama BiH. Treba da se prihvatimo posla, prvenstveno realizacije Programa reformi koji smo usvojili prošle godine, a tu je i 14 prioriteta i mišljenja Evropske komisije- rekao je Džaferović. 

Amerika je veliki prijatelj BiH, istaknuo je džaferović, dodajući da ta zemlja "bezrezervno podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH, stabilnost naše zemlje i vladavinu prava - sve ono što je najbolje za sve nas koji živimo u ovoj državi i za državu BiH u cjelini".

-Sasvim je sigurno da dolazak diplomata ovakvog ranga kao što je Cormack može samo poboljšati odnose po ovom pitanju - rekao je Džaferović.

Mi u BiH imamo dva vrlo ozbiljna problema, a to su pitaje migranata i pitanje koronavirusa. Vlasti trebaju time da se bave, ocijenio je Džaferović.

- Da bi se na efikasan način vlasti moglo baviti time, prije svega treba učestvovati u radu institucija. Treba donositi zakone, propise, treba donositi okvir koji će omogućiti što bolju akciju države i ukupnog društva spram ovih pojava. To nije moguće efikasno raditi ukoliko imate blokadu institucija. Kada su u pitanju migranti, treba da imamo zajednički stav i da sve resurse Bosne i Hercegovine stavimo na raspolaganje prema prioritetima kako bismo zaštitili državnu granicu BiH i kako bismo teret migrantske krize rasporedili jednako na cijeli prostor BiH, a ne davati proklamacije: "mi smo za to da poduzimamo mjere kada je u pitanju migrantska kriza, ali ne mogu državne nstitucije raditi svoj posao..., te neće migranti na ovaj ili onaj dio BiH". To su onda samo proklamacije koje nisu praćene odgovarajućim djelima. U interesu je svih nas da ovo pitanje rješavamo na najefikasniji mogući način - rekao je Džaferović.

 

Šefik Džaferović Maureen Cormack sastanak 09.03.2020.
1 od 11
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.