Utorak, 26.01.2021.

Godišnjica smrti

Džaferović: Sulejman Tihić bio je veliki borac za cjelovitu i demokratsku BiH

Džaferović je predvodio delegaciju SDA

Reformski procesi koje je rahmetli Sulejman Tihić predvodio prekinuti su neusvajanjem Aprilskog paketa ustavnih reformi

Kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović boravio je danas u posjeti Bosanskom Šamcu, gdje je polaganjem cvijeća i učenjem dova i tevhida u džamiji Azizija obilježena godišnjica smrti drugog predsjednika SDA Sulejmana Tihića.

Džaferović je, predvodeći delegaciju SDA koja je prisustvovala obilježavanju, istaknuo da je rahmetli Sulejman Tihić bio veliki borac za cjelovitu i demokratsku BiH.

- U vremenu u kojem je rahmetli Sulejman Tihić bio predsjednik SDA, a naročito u periodu od 2002. do 2006. godine, su izgrađene brojne institucije BiH i provedene najznačajnije reforme od Dejtona do danas. Država je postavljena na tračnice Evropske unije i NATO saveza. Učinio je mnogo na reintegraciji BiH, kako kroz izgradnju državnih institucija, tako i angažmanom u procesu povratka prognanih i raseljenih lica, što će ostati njegovo trajno političko naslijeđe - kazao je Džaferović.

Reformski procesi koje je rahmetli Sulejman Tihić predvodio, dodao je Džaferović, prekinuti su neusvajanjem Aprilskog paketa ustavnih reformi.

- Usko smo sarađivali u tom periodu. On je uložio ogroman angažman kako bi se Aprilski paket usvojio, ali se to, nažalost, nije dogodilo. Time je nanesena velika šteta BiH - izjavio je Džaferović.

Sulejman Tihić je izabran za predsjednika SDA na Kongresu održanom 2001. godine. Tokom političke karijere obnašao je više funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, a 2002. godine je izabran za člana Predsjedništva BiH. Nakon duge i teške bolesti preminuo je u Sarajevu 25. septembra 2014. godine, a ukopan je 27. septembra u rodnom Bosanskom Šamcu, saopćeno je iz Press centra SDA.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh