open-navfaktor-logo
search
Novi broj u prodaji
Džaferović za Stav: Popuštanje je put u anarhiju
O tome zašto je to tako, koliki je utjecaj zvaničnih politika Srbije i Hrvatske na događaje u BiH, da li su ostvarive Dodikove najave o vraćanju nadležnosti institucija BiH na razinu entiteta, kakav je i koliki utjecaj Rusije na Dodikove političke poteze za Stav govori Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine
04.09.2019. u 12:06
get url
text

U prodaji je novo 235. po redu izdanje magazina Stav.

Petog septembra ističe jednomjesečni rok za implementaciju sporazuma s 12 principa za uspostavu novog saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i rad institucija vlasti, koji su, uz asistenciju izaslanika Evropske unije, potpisali predsjednici tri najjače političke partije u BiH – Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović. Međutim, već je sada izvjesno da sporazum neće biti proveden u institucijama zbog opstrukcija Milorada Dodika, kojeg logistički podržava Dragan Čović.

O tome zašto je to tako, koliki je utjecaj zvaničnih politika Srbije i Hrvatske na događaje u BiH, da li su ostvarive Dodikove najave o vraćanju nadležnosti institucija BiH na razinu entiteta, kakav je i koliki utjecaj Rusije na Dodikove političke poteze za Stav govori Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine. 

Stav u 235. broju otkriva novi režijski "uradak" Vlade Kantona Sarajevo. Donosimo priču o tome zašto je odluka o sufinasiranju troškova upisa djece u vrtiće diskriminacija na tržišnoj osnovi.

Iako se radi o privremenom rješenju, tendencija je da će predloženi način subvencioniranja izazvati opravdano negativan stav velikog dijela javnosti, prvenstveno jer u povlaštenu poziciju postavlja djecu koja su na listi čekanja. Ovo može izazvati negodovanje roditelja čija su djeca primljena u javne vrtiće, ali i roditelja koji su djecu prethodno upisali u privatne vrtiće zbog nedostatka mjesta u javnim ustanovama i time, po automatizmu, izgubili pravo na subvencije.

Samo u dvije škole (koje i nisu škole) izvodi se nastava (koja i nije nastava) na bosanskom jeziku u bh. entitetu Republika Srpska – Nova Kasaba i Vrbanjci. U svim drugim školama djeci Bošnjaka povratnika u RS oduzima se pravo da uče bosanski jezik i nacionalnu grupu predmeta, a njihov maternji jezik institucije Republike Srpske nazivaju “bošnjačkim jezikom”.

Roditelji djece iz Konjević-Polja i Vrbanjaca ne prihvataju diskriminaciju nego se odlučno bore protiv toga. Njihova odlučnost dovela je do toga da se u Novoj Kasabi za djecu iz Konjević‑Polja i okolnih sela u općini Bratunac šestu godinu zaredom organizira instruktivna nastava u edukativnom centru Nova Kasaba, koji je odnedavno područna škola OŠ “Malta” iz Sarajeva. U ponedjeljak je i za mališane u ovom dijelu BiH počela nastava. Reporteri Stava bili su sa njima prvog dana nove školske godine.

U novom Stavu donosimo priču o tome zašto je nedopustivo porediti prijedorske bijele trake i sarajevsku Povorku ponosa.

Zasigurno je da je nemoguće osjećati isto prema hiljadama nevinih žrtava Prijedora, koje su mučene, silovane, držane u logorima, gdje je ubijeno 256 žena i 102 djece, gdje je Zijad Bačić sa svojih 13 godina gledao kako mu četnici ubijaju majku i troje maloljetne braće i sestara, gdje postoji još mnogo sličnih ispričanih i neispričanih priča, s jedne strane, i prema borbi za prava i slobodu LGBT osoba.

U decembru 2017. godine, nadomak čikaškog predgrađa Oak Park, rodnog mjesta američkog nobelovca Ernesta Hemingwaya, grupa prijatelja porijeklom iz Bosne i Hercegovine razgovara o romanu Starac i more. Bilo je to prvo druženje te vrste realizirano iz ideje džematskog kluba knjige koji povezuje i kultivira naše ljude. Prvi je to klub knjige osnovan pri jednom džematu u našoj dijaspori o čemu možete čitati u novom broju Stava.

Krajina se skoro dvije godine gotovo sama bori s problemom migrantske krize i nekontroliranog priliva migranata u Bihać i Veliku Kladušu, odakle pokušavaju prijeći granicu između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Tokom ljetnog perioda rukovodeći ljudi Grada Bihaća i Vlade Unsko-sanskog kantona koordinirano su radili na prebacivanju migranata u novi migrantski centar koji se nalazi na lokalitetu Vučjak nadomak Hrvatske. Ova lokacija izazvala je mnoštvo polemika domaće i hrvatske javnosti, ali i predstavnika Međunarodne organizacije za migracije (IOM), koja je odlučila da finansijski ne podrži novi migrantski centar. O ovom problemu pišemo u novom izdanju magazina Stav.

Munib je po struci profesionalni vozač, vozio je u špediciji, kao i u “Centrotransu”, ali nikad nije napuštao Podžeplje, uvijek je bio vezan za ovaj kraj. Svu zaradu ulagao je u poljoprivredu na svom imanju. Oženio se 2012. godine. Njegova je supruga medicinska sestra. Imaju dvoje djece. Danas je Munib Jusupović, uspješan poljoprivrednik iz Podžeplja I u razgovoru za Stav poručuje: “Neka odlazi ko hoće, ostaje više prostora nama koji hoćemo da radimo.”

Novi broj magazina Stav u prodaji je danas poslijepodne u Sarajevu, a od četvrtka, petog septembra, širom Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.